Tisztelgünk a pilóták előtt: ők már átmentek mindezen 

Te tudod, hogy mekkora tudással kell rendelkeznie az utasszállító repülőgépek vezetőinek ahhoz, hogy a felhők fülé emelkedhessenek? Megpróbáljuk felvázolni. 

Az első, és legfontosabb, hogy a leendő pilóta egészségügyileg (pszichológiai és fizikai alkalmasság) alkalmas legyen, szeresse a repülést, és kellő elhivatottsággal rendelkezzen.

Ezen túl természetesen az anyagi forrást is elő kell teremtenie a képzésre, de ezt simán fel lehet fogni a jövőbe való befektetésbe, hiszen a pilóták nem minimálbérből élnek. 

Az, aki utasszállító gép pilótája szeretne lenni, igencsak fel kell kötnie a talpát, hiszen a vele szemben támasztott követelmények igen kemények.

A kiképzés komoly procedúra, ami nem csoda, hiszen óriási a felelősségük.

Az oktatásba jutáshoz szükséges végzettségek:

  • CPL jogosítvány (felsőfokú végzettségű kereskedelmi pilóta)
  • szakmai és angol nyelv ismeret
  • speciális szimulátor gyakorlatok teljesítése
  • megfelelés a hatósági és vállalati útvonal-ellenőrzési teszteken

Az utasszállító pilóták képzési sorrendje: egymotoros pilóta, éjszakai pilóta, angol repülési nyelv, légi transzport pilóta, műszerrepülő, többmotoros pilóta, többmotoros műszerrepülő, kereskedelmi pilóta, több pilótás személyzeti együttműködés, sugárhajtóműves átképzés, utasszállító típusvizsga.

Érdekességek

 Az egymotoros pilóta képzésen a hallgatók nem csak azt tanulják meg, hogy mitől tud egy 100 tonnás repülőgép könnyedén a levegőbe emelkedni, hanem többek között azt is, hogy hogyan tájékozódhatnak a magasban, hogyan tud úrrá lenni a következőkön: motorleállás, dugóhúzóba esés, műszer meghibásodás. A műszerrepülő kiképzés résztvevői megtanulják kezelni a számukra legszükségesebb műszereket, és elsajátítják, hogyan tudják letenni a gépet egy ködben, esőfelhőben úszó repülőtérre.

 

A pilóták hierarchiája

  • először vezethetnek kisgépet
  • aztán lehetnek első tisztek (jobb oldali szék)
  • ezt követően kapitányok (pár ezer óra repülés után)
  • végül oktatókká, vagy menedzserekké válhatnak

Minden tiszteletünk az utasszállító pilótáké, akik lehetővé teszik a számunkra, hogy bejárhassuk a világot.

About author

Hozzászólás írása