Hogy tervezel utazást? Mi így.

Sokan nem bízzák a véletlenre, és utazási irodába mennek, sokan pedig saját maguk tervezik meg utazásait. Mi mindkettővel élni szoktunk, hisz mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.

A következő utazásunkat, saját magunk terveztük meg. Ugyan nem ma kezdtük az utazások tervezését, mégis kíváncsiak vagyunk, ki hogy szokta, hátha elcsíphetünk olyan dolgokat, amikre mi nem is gondoltuk, vagy nem úgy szoktuk.

Íme hát, hogy mi hogyan csináltuk:

1, Az úti cél kiválasztása

Nálunk ez adott, volt egy régi álom, Szardínia. De általában úgy tervezünk, hogy tudjuk a rendelkezésre álló összeget, megnézzük a repjegy árakat és a szállások árait, és ha nagyságrendileg beleférünk a büdzsébe konkretizáljuk.

Szardínia

Szardínia

2, Repülőjegy

Mi mindig ezzel kezdünk. A szállások árai nem szoktak olyan drasztikusan nőni az idő előrehaladtával, ezért első a repjegy.

Honnan – hová

A honnan az, ami gyakorlatilag minden utazásunknál adott, Budapest, Pozsony, Bécs (Debrecennel még nem próbálkoztunk).

A hová, jelen esetben 3 hely is lehet, Olbia Alghero vagy Cagliari.

Honnan hová Szardíniára?

Honnan hová Szardíniára?

 

Gyorsan leellenőriztük, hogy milyen Szardínia repülőjegy árak vannak az oldalunkon, és láttuk, hogy kb 50 eFt-ért vannak a legolcsóbb repülőjegyek Budapestről. Nem álltunk itt meg, megnéztük, hogy Pozsonyból van-e közvetlen repülőjárat, és volt is, a Ryanair indít közvetlen repülőjáratokat Pozsonyból Algheroba, és találtunk is szeptemberre olyan repjegyet, ami fele annyiba került, mint a Budapest – Alghero Wizzair repülőjegy, így gyorsan le is foglaltuk.

Ez még úgy is olcsóbb, hogy beleszámoljuk az úti költségeket (benzin + útdíjak kb 6000 Ft /fő), és a parkoló díját (5000 Ft / fő)

Mielőtt felhördülnének az olcsó, pár ezer forintos repjegyet foglaló, üldöző, kutató utazók, leszögezném mi nem ilyenek vagyunk, nagyon nem. Elfogadom, megértem őket, de mi kényelmesebbek vagyunk, szeretünk nagy bőrönddel utazni, nem sorba állni, és előre helyet foglalni. Így már érthetőbb, hogy a Pozsonyból való indulás plusz költségei (kb 11 000 Ft / fő) nem annyira dobja meg a teljes utazás költségeit, és igen tudom, hogy ennyiért, akár már egy komplett repjegyet is vehettünk volna.

3, Szállás

Aki foglalt már szállást Olaszországban, az tudja, hogy az olasz szállásokat a tulajok picit máshogy sorolják be. Egy 4 csillagos hotel az Olaszoknál sokszor, még egy 2 csillagos müncheni hotelnél is alacsonyabb színvonalú, így nem volt egyszerű a választás.

Az biztos volt, hogy a tengerpart közelében szeretnénk szállást, és szerettük volna, hogy a transzfer is egyszerű és olcsó legyen, így kézenfekvő volt, hogy Algheróban keressünk szállást. Mivel élvezni szerettük volna a pihenést (értsd ezalatt, hogy olyan szállást szerettünk volna, ahol van kiszolgálás, félpanzió), ezért valamilyen hotelt kerestünk. Hotel keresésre mi a hotelscombined-et szoktuk használni, mivel ez az oldal összegyűjti az összes nagy booking oldal ajánlatait.

Sajnálatunkra nem találtunk olyan szállást, ami a büdzsébe is belefért volna, és az igényeinket is kielégítette volna, és ott volt a hab a tortán a vendégek értékelése. Talán ez utóbbi volt a leginkább lesújtó abban az árkategóriában, amit még megengedettünk.

Kénytelenek voltunk bővíteni a kört, és bár le kellett mondanunk az olcsó transzferről, a hely látványa kárpótolt mindenért. Algherotól 50 km-re északra találtuk meg a szállásunkat La Pelos-ában.

La Pelosa

La Pelosa
(a kép forrása)

Érdemes jól elolvasni a vendégek értékeléseit, képeit, akár több oldalon is (hotelscombined.com, tripadvisor), mert sok szállással voltunk, úgy hogy minden jónak tűnt, már azt hittük megvan, amit kerestünk de a vélemények elolvasása teljesen elvette a kedvünket tőle.

Hotel Cala Rosa

A hotelünk végül ez lett:
Hotel Cala Rosa

4, Autóbérlés

Bevallom őszintén, hogy most először bérlünk autót. Eddig úgy adódott, hogy vagy nem kellett, vagy volt autó. A legelső tervek között, nem volt autóbérlés most sem, de így, hogy nem városi szállást foglaltunk le, nem nagyon volt más lehetőség. A transzfer kb fele annyi lett volna, mint az autóbérlés egész hétre, és így legalább korlátlanul tudunk mászkálni, nem kell igénybe venni az állítólag nem túl megbízható szardíniai tömegközlekedést.

Olvasgatva a Szardíniáról szóló forumokat, véleményeket, a többség azt ajánlja, hogy ne foglaljon az ember előre autót, sok autóbérlő cég van a reptereken Szardínián.

Ahogy már említettem, mi biztonsági játékosok vagyunk, így inkább ezt is előre elintéztük. Itt kerestem először, és nem is nagyon találtam olcsóbbat, mivel itt is több autóbérléssel foglalkozó oldal ajánlatait gyűjtik össze.

A legolcsóbb céget eléggé lehúzták különböző fórumokon, illetve az oldal sem sorolta a megbízható, ajánlott cégek közé, így az eggyel drágábbat választottuk.

5, Mit nézzünk meg / mit csináljunk

“Ember tervez, Isten végez” – tartja a mondás, ezért csak nagyjából határoztuk meg, hogy a 7 napból 4 napon pihenni szeretnénk, 3 napon bedig elmenni és nézelődni.

Azt is tudjuk, tudtuk az elolvasott beszámolók alapján, hogy a Szardínián a legfőbb attrakció az evés, hiszen a szard alapanyagok, fűszerek és elkészített ételek nagyon finomak, és bár sok mindenben hasonlít az olasz gasztronómiához, még is meg van a saját karaktere. Az biztos, hogy sokat fogunk enni, így nem is baj, ha egy picit megmozgatjuk majd magunkat a nem pihenős napokon.

Mivel lesz autónk,  bátrabban kezdtünk el nézelődni látnivalók tekintetében. Fontos leszögezni azért, hogy Szardínia nem egy Róma, ahol minden utcasarkon van egy látnivaló, de a vicc, hogy a megnézendő dolgokat pont ugyanúgy terveztük, mint a római utunk előtt.

Egyszerűen elmentünk a tripadvisor-ra, megkerestük Szardínia látnivalóit, és az értékelések alapján sorba rendezve elkezdtük megnézni azokat.

Sikerült is pont 3 irányba összeszednünk 1-1 napnyi programot, amibe a városnézéstől a szép partszakaszon át, múzeum, tengeri barlang és híres fagyizó is van.

Lesz egy utunk a sziget észak-keleti csücskében fekvő La Maddalena szigetre, Algheroba és Bosa-ba, de természetesen az útvonalakat úgy találtuk ki, hogy útközben is több helyen meg tudjunk állni, és megnézni ezt-azt.

Szardíniai kirándulások

Szardíniai kirándulások

6, Biztosítás

Nem csak azért, mert biztonsági játékosok vagyunk, de mi minen utazáshoz kötünk utasbiztosítást is. Sajnos ismeretségi körben volt már olyan példa, hogy nem volt, és mélyen a pénztárcába kellett nyúlni.

Mi a Mondial Assistance-nál szoktunk utasbiztit kötni. Nem ők a legolcsóbbak, de van útlemondási biztosítás, és ők fizetnek a legtöbbet, ha baj van

A puding próbája

Hogy jól terveztünk-e? Azt egyenlőre nem tudjuk, de 3 hét és indulunk, és ígérem, hogy részletesen be fogok számolni, hogy hogy sikerült az utazás.

 

 

Te, ti hogy tervezitek az utazásaitokat? Kommentbe jöhet, bátrak küldhetnek komplett post-ot is ide: info@bogair.hu

About author

Hozzászólás írása