Országok leghíresebb repülőterei

Vannak olyan híres-neves repülőterek a világon, melyekről már mindenki hallott, ilyen például a New York-i John F. Kennedy repülőtér. A magyarok számára természetesen a Liszt Ferenc repülőtér sem ismeretlen, ám a tengerentúlon már nem biztos, hogy sokan hallottak róla. Minden országnak megvan tehát a maga híres, illetve leghíresebb repülőtere, ezekről ejtünk most néhány szót a soron következő bejegyzésünkben.

New York, USA: John F. Kennedy repülőtér

Kezdjük hát a fent már említett John F. Kennedy repülőtérrel, ami méltán az Amerikai Egyesült Államok leghíresebbje, hiszen a legnagyobb és legforgalmasabb légikikötő az országban. Építését a második világháború alatt kezdték meg, ekkor még Idlewild repülőtérnek nevezték. Az elnevezést a néhai John Fitzgerald Kennedy elnök halálának évében, 1963-ban változtatták meg a mai megfelelőjére. A repülőtérről ma már közel 100 légitársaság indít rendszeres járatokat nem kevesebb, mint a világ 50 országába.Bővebben a John F. Kennedy repülőtérről »


Liverpool, Anglia: John Lennon repülőtér

Igen, bármily meglepőnek is tűnik, de Angliában elneveztek egy repülőteret a híres John Lennonról, a Beatles egykori tagjáról, aki nevezetesen Liverpoolban született. A repülőteret 2002-ben, Lennon halálának 22. évfordulóján nevezték át Speke repülőtérről John Lennon repülőtérre, kimutatva ezzel a zenészóriás iránt érzett tiszteletet. A reptér indulási csarnokában egy hatalmas, 2 méter magas John Lennon szobor fogadja az utasokat és a járókelőket, a mennyezetet pedig egy, az Imagine című számból kiemelt idézet díszíti: „Above us, only sky”, azaz felettünk már csak az ég van – énekelte a zenész.


Budapest, Magyarország: Liszt Ferenc repülőtér

Országunk repülőterét, a Liszt Ferenc repülőteret talán minden magyar ismeri, bár a névváltoztatáshoz még sokaknak hozzá kell szoknia. Ettől függetlenül természetesen még mindig sokan csak Ferihegyként emlegetjük, hiszen hosszú éveken keresztül mindenki ezen a néven ismerte és emlegette. A névváltoztatás, amely 2011-ben történt, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójának apropóján történt meg. Repülőterünkről ma már közel 100 városba juthatnak el közvetlenül az utazni vágyók

About author

Hozzászólás írása