Hogyan utazhatnak fogyatékos, illetve sérült személyek repülőgéppel?

A bármily nemű fogyatékossággal élő, illetve csökkent mozgásképességű, esetleg idősebb utasoknak speciális segítségre lehet szükségük a repülőgépes utazás során. Közel minden ötödik európai ember a fent említett kategóriák egyikébe tartozik, így bejegyzésünk most ebben próbál segítséget nyújtani a jövőbeli utasoknak. Az természetesen légitársaság-függő, hogy mely különleges, egyéni segítségek, alternatívák állnak a speciális szükségletű utasok számára, valamint az is, hogy ezen szolgáltatások díjmentesek-e vagy sem.

Általánosságban

Mielőtt még rátérnénk a különböző fogyatékossági kategóriákra, érdemes figyelembe venni, hogy a speciális szolgáltatások feltételei és körülményei légitársaságonként változóak, így minden esetben érdemes még bőségesen az utazás előtt felkeresni a légitársaság ügyfélszolgálatát, érdeklődni, konzultálni, és minden eshetőséget átbeszélni.

Kerekesszékek és más segédeszközök

Azon kerekesszékek és más, mozgáshoz elengedhetetlen eszközök szállítását, amelyeket nem lehet a repülőgép rakodóterébe bepakolni, általában csak akkor vállalja a légitársaság, ha mindkét repülőtér megfelelő eszközt tud biztosítani azok ki-, illetve bepakolásához. Sajnos nem minden repülőtéren áll rendelkezésre megfelelő emelőeszköz a súlyosabb kerekesszékekhez. A legtöbb légitársaság esetében az utazás előtt szükséges érdeklődni a speciális igények kiszolgálásának lehetőségeiről. Általánosságban azonban elmondható, hogy az általános poggyászon felül utasonként maximum két mozgássegítő eszköz szállítható ingyen.

Hallás- vagy látássérült, valamint siket vagy vak utasok

A legtöbb légitársaság külön gondoskodik arról, hogy a hallás- vagy látássérült, illetve siket vagy vak utasok korábban szállhassanak fel a gépre és elfoglalhassák helyeiket. Ekkor a fedélzeti személyzetnek több ideje van elmagyaráznia a repüléshez elengedhetetlen biztonsági szabályokat a speciális szükségletű utasoknak.

Segítő kutyák utaztatása a repülőgépen

Általánosságban legalább 48 órával az utazás előtt szükséges értesíteni az adott légitársaságot az ügyfélszolgálaton keresztül, hogy az utazás segítő, kísérő, illetve vakvezető kutyával fog történni. Ezen felül a kutya utaztatásának feltételei légitársaságonként változóak, így a konzultáció minden esetben elengedhetetlen.

About author

Hozzászólás írása