Közbejött valami? Módosíthatjuk vagy lemondhatjuk a repülőjegyet?

Bárkivel előfordulhat, hogy az előre eltervezett utazás időpontjára közbejön valami fontos, halaszthatatlan program vagy munkahelyi feladat. Ilyenkor bizony vakargatjuk a fejünket, hiszen ha már előre megvásároltuk a repülőjegyeket, akkor úgy tűnhet, búcsút inthetünk az áruknak. Ez azonban nem minden esetben van így, éppen ezért érdemes még a jegyek megvásárlása előtt széleskörűen tájékozódnunk arról, hogy van-e lehetőségünk a későbbiekben a repülőjegyek lemondására, az utazás idejének módosítására, illetve a jegyek árának visszatéríttetésére. Ezzel sok felesleges kört és idegeskedést spórolhatunk meg magunknak!

Javaslatok, teendők a repülőjegy megvásárlása előtt

Mikor lefoglaljuk repülőjegyeinket, mindenképpen érdemes lemondási biztosítást kötnünk a foglalás mellé. Ez azért hasznos, mert ha például egy súlyosabb betegség hiúsítaná meg utazásunkat, abban az esetben a biztosító visszatéríti számunkra a repülőút összes költségét. Kiemelten fontos ezenkívül, melyet már fent is említettünk, hogy mindenképpen tájékozódjunk a repülőjegyek módosításának, lemondhatóságának, illetve áruk visszatéríthetőségének lehetőségeiről. A tájékoztatásért az utazási irodához vagy közvetlenül a légitársasághoz fordulhatunk. Fontos azonban tudni, hogy ha van is lehetőség módosításra, azt semmiképpen se hagyjuk az utolsó pillanatra! Ez a lehetőség ugyanis kizárólag azokra a szakaszokra vonatkozik, amelyek még nem haladták túl az utazás időpontját.

Minden a légitársaságtól függ

A repülőjegyek módosíthatósága, illetve lemondhatósága a fent említetteken kívül a légitársaság által meghatározott szabályoktól is függ. Érdemes odafigyelnünk, mert ezek a szabályok osztályoktól, illetve társaságoktól függően is változóak lehetnek a hagyományos légitársaságok esetében. Ennek értelmében általánosságban elmondható, hogy az olcsóbb, vagy last minute repülőjegyek nem feltétlenül módosíthatóak, míg a magasabb árú tarifaosztályok esetében lehetséges a módosítás, természetesen általában díjfizetés ellenében. Ha fapados, azaz diszkont légitársasággal utazunk, ezek a szabályok módosulnak, így ebben az esetben is érdemes pontos tájékoztatást kérnünk.

About author

Hozzászólás írása