Mi is valójában a kondenzcsík és hogyan keletkezik?

Akárhányszor felnézünk az égre, egészen biztos, hogy 2-3 kondenzcsíkot találni fogunk, ha figyelmesek vagyunk. Sok rejtély övezi ezt a jellegzetes fehér csíkot, az összeesküvés elméletektől egészen az áltudományos magyarázatokig, pedig igazán semmi ördöngösség nincs a dologban. Nézzük csak!

Mi is az a kondenzcsík?

A repülőgépek hajtóművei üzemanyagot égetnek el, és az ekkor keletkező égéstermékek különböző koromszemcsékként távoznak. A repülőgépek hajtóműveiből kiáramló égéstermékek a légkörben lévő vízpára számára kondenzációs magvakként szolgálnak, ami azt jelenti, hogy amennyiben jelen van kellő mennyiségű víz a repülési magasságban, akkor a kis mikroméretű szemcsékre, amelyek a repülőgépből kiáramlanak, ez a víz kicsapódik. Azt bárki megfigyelheti egy hűvös reggelen, hogy a levegő páratartalma a fűszálakra, tereptárgyakra csapódik (harmat, vagy dér formájában); ugyanez történik odafenn is, csak egészen kisméretűek a “tereptárgyak”.

A kondenzcsík jellegzetességei

Hasonlóan az „átlagos felhőkhöz”, a kondenzcsíkokat is befolyásolják a légkör fizikai hatásai. Ha például kiszárad a levegő, a kondenzcsík feloszlik, ha erősebben fúj a szél, szétfújódik, ha pedig nedvesebb a levegő, akkor megnövekszik, megduzzad. Ha a normál felhők közé szeretnénk sorolni a kondenzcsíkokat, akkor a magasságuk alapján fátyolfelhőként tekinthetünk rájuk, főleg, hogy még hasonlítanak is hozzájuk.

Mitől függ a kondenzcsík „tartóssága”?

A kondenzcsíkok erőteljessége, azaz láthatósága, valamint az, hogy mennyi ideig láthatóak az égen sok mindentől függ, ugyanúgy, ahogyan az is, hogy milyen mértékben terjednek szét. Legfőképpen azonban az adott légréteg páratartalma, illetve hőmérsékleti- és szélviszonyai befolyásolják ezeket a jellemzőket. Biztosan mindenki megfigyelte már, hogy van, mikor csak egy rövid, vékonyka kondenzcsíkot látunk, olyankor valószínűleg száraz a levegő, például egy hidegfront után. A melegfront előtti nedves légtömegekben ellenben akár órákon keresztül is láthatóak a kondenzcsíkok, ráadásul akár a többszörösükre is kiszélesedhetnek.

About author

Hozzászólás írása