Segítség, még sosem repültem! – Avagy a repülés pontos menete

A repülőgéppel való utazásban sokak számára talán nem is maga a repülés a legriasztóbb, hanem az azt megelőző események. Hatalmas repülőterek, zsúfolt embertömegek és milliónyi információ. Aki először repül, jogosan eshet kétségbe, hogy egészen biztosan el fog tévedni, lekési a járatát vagy egyáltalán meg sem találja, hová is kellene valójában felszállnia. Pánikra azonban semmi ok! A következőkben lépésről lépésre leírjuk, mi is a teendő a repülőtérre érkezés után, így mindenki nyugodtan és biztonságosan elfoglalhatja majd a helyét a repülőgépen.

A repülés menete – így tájékozódj a reptéren!

Miután megérkeztünk a repülőtérre (a járat indulása előtt minimum 2 órával), figyeljük a monitorokat, amelyekre ki vannak írva, hogy melyik járatra hányas számú pultnál lehet becsekkolni. Mikor megtaláltuk a számunkra megfelelő pultot, leadjuk a poggyászunkat (maximum 20 kg), majd átvesszük a beszállókártyánkat. Az utazás előtt érdemes azonban tájékozódnunk, mert vannak légitársaságok, akik online becsekkolást várnak el az utazás előtti héten. Ha nem intéztük el az online becsekkolást, akkor se essünk pánikba! Általában felár ellenében, de a repülőtéren is bepótolhatjuk a fent említett módon.

A becsekkolás után elindulhatunk a belépőkapuk irányába, melyek jól láthatóan ki vannak táblázva a repülőtéren. Ekkor következik a biztonsági ellenőrzés. Az ellenőrzés előtt minden fémet le kell vennünk magunkról, hiszen át fogunk haladni egy mágnes kapun, majd a kézicsomagjainkat is átvizsgálják. Ne feledjük, szúró, illetve vágóeszközt tilos felvinni a repülőgépre, folyadékot pedig csak korlátozottan (általában maximum 100 ml-es lehet 1-1 folyadék és az össz folyadék maximum 1 liter lehet, a folyadékba beletartoznak az illatszerek, zselék, fogkrém is).

A biztonsági ellenőrzés után szintén a monitorokat kell figyelnünk, és ki kell keresnünk, hogy melyik kaputól indul a repülőgépünk. Keressük meg a kapunkat, még akkor is, ha sok időnk van a gép felszállásáig! Miután megtaláltuk és maradt időnk, nyugodtan vásárolgathatunk a kapu közelében. A beszállókapuk megnyitásának idejét az információs táblák jelzik, de érdemes már 10-15 percel a nyitás előtt a kapunál lenni. A beszállókapuknál ellenőrzik a beszállókártyát és az úti okmányokat, és ha minden rendben van már mehetünk is a gépre, vagy a géphez szállító busz felé.

A repülőgép ajtajában még el szokták kérni a beszállókártyát, de már csak azért, hogy segítsenek megmutatni a helyünket. Ha megvan, leülhetünk a helyünkre és becsatolhatjuk magunkat, és várhatjuk a felszállást.

Miután a gépünk leszállt, kövessük a többi utast, mert szerencsére mindenki a kijárat felé igyekszik. A poggyászunkat egy futószalagról kell majd elvennünk, majd távozhatunk is a helyszínről.

About author

4 hozzászólás

 • Válasz
  Lakner Adél
  máj, 29, 2017

  Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy cicával utaznék , felszállás előtt mennyivel kell kimennünk a repülőtérre?
  köszönettel.
  Lakner Adél

 • Válasz
  Lili
  okt, 19, 2017

  Van a szövegben egy baki, hogy felszállás előtt fél órával nyitnak a kapuk. Nem, akkor már lezárják!

  • Válasz
   repjegy
   okt, 20, 2017

   Köszönjük! Elírás volt, javítottuk.

 • Válasz
  csermák katalin
  okt, 21, 2017

  Jó napot azt szeretném megkérezni Irországba utaznánk novemberbe azt szeretném kérdezni Görkorit lehet e a repülőre vinni vagy esetleg böröndbe megoldható köszönöm

Hozzászólás írása