Néhány ok, amiért érdemes Törökországba utazni!

A Riviéráért vagy városlátogatásért…

Ebbe a mesés keleti országba a legegyszerűbben repülőgéppel utazhatunk el, igen kevesen vannak olyan bátrak, akik autóval vágnak neki a hosszú és fárasztó útnak. Amíg autóval normál tempóban kb. 18-20 óra alatt tehető meg az út a török Riviéráig, addig a repülőút mindössze 3 órát vesz igénybe. A legkedveltebb török nyaralóváros Antalya, hiszen a végtelennek tűnő, hófehér homokos tengerpart, a csodálatos tenger és más titokzatos, mesés helyszínek csábítják a turistákat arrafelé. Ha azonban Isztambulba, Törökország legnagyobb városába szeretnénk inkább ellátogatni, akkor se habozzunk! A nagyváros két repülőtérrel is rendelkezik.

A gyönyörű zarándokhelyekre való ellátogatásért…

A Hagia Szophia

A Hagia Szophia egy hajdani bizánci ortodox bazilika Isztambulban. Később mecsetként használták, ma pedig múzeumként látogatható. A neve magyarul annyit jelent: az isteni bölcsesség temploma. Eredetileg csak Nagy Templomként nevezték, mert nem volt másik hozzá fogható a korabeli keresztény világban. A hívők számára úgy tűnik, mintha a kupola valósággal lebegne a fejük fölött. A Hagia Szophia ezer éven keresztül a kereszténység leghatalmasabb és leglátványosabb temploma volt, egészen addig, míg a római Szent Péter bazilika fel nem épült.

Konya

Konya Törökország Anatólia régiójának a központjában található. Különböző régészeti munkálatok bizonysága szerint a város története egészen Kr.e. több ezer évig követhető vissza. Nevét egy emlékműről kapta, amelyet a városiak a legenda szerint Perszeusznak emeltek, aki végzett egy félelmetes sárkánnyal. Konya ezenkívül a középkori Szeldzsuk Birodalom egykori fővárosa, amely napjainkban is sok hívő török zarándokhelye. Itt található például Mevlana sírja, a híres Mevlana Kolostorban. A kolostor ma az Iszlám Művészet Múzeumának ad otthont, ahol a török iparművészet kincseinek gyűjteménye található.

Az izgalmas gasztronómiáért…

Tán a „közös múltunk” az oka, de a méltán híres török konyha, a fűszerezést illetően igencsak hasonlatos a magyar ételekhez. Előételeiket ’mezesnek’ hívják, amely főképpen sajt, különböző zöldségek, töltött szőlőlevél vagy friss hal szokott lenni. A főételek közül a legkedveltebb és legismertebb fogás a kebab, amely egyedi fűszerezésű fasírtféleség. A döner kebab készítési módjában megegyezik a görög gyrosszal, fűszerezésében azonban eltérnek egymástól, a török étel ugyanis jóval intenzívebb fűszerezésű a görögnél. A hagyományos török desszertek közül talán a baklava a legismertebb, ami egy nagyon édes és tömény, mézes, rétesszerű étel.

About author

Hozzászólás írása