A „legizgalmasabb” repülőterek a világon

A következőkben felsorolt repülőterek mind-mind arról híresek, hogy extrém le, illetve felszállásokra „kényszerítik” a repülőgépek pilótáit, általában a környezeti adottságokhoz való igazodás miatt. Ezek a különleges körülmények persze akár komoly veszélyeket is rejthetnek magukban. Lássuk őket!

Skócia – Barra Airport

Ez a skóciai repülőtér egyedülálló az egész világon, hiszen a repülőgépek itt közvetlenül a tengerparton landolnak. Sajnos a repülés így az ár-apálytól is erősen függ, hiszen dagálykor az egész kifutópályát víz lepi. Ha valaki késő délután érkezik, láthatja, hogy néhány autó a parkolóban felkapcsolt fényszórókkal próbálja segíteni a pilóták tájékozódását. Nem meglepő tehát, hogy a repülőtér csak nappal fogad gépeket.

[wpdevart_youtube]QiEynYVBAAg[/wpdevart_youtube]

Franciaország – Courchevel Airport

Az Alpokban, 2000 méter magasan lévő kifutópálya mindössze 545 méter hosszú, de ez még csak a kisebbik gond. A Courchevel repülőtér azon ritka repterek egyike, amely a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva lejt a hegyoldalon. Kizárólag speciálisan képzett pilóták használhatják.

[wpdevart_youtube]ZWa-awnMmPE[/wpdevart_youtube]

Saba – Juancho E. Yrausquin Airport

A Juancho E. Yrausquin repülőtér a Karib-tengeri sziget, Saba egyetlen repülőtere. A repülőteret rendkívül magas hegyek veszik körül, ráadásul a pálya mindkét végén ijesztő esélye van annak, hogy az éppen fel vagy leszálló repülőgép a tengerben landoljon.

[wpdevart_youtube]aWqJE4xQSck[/wpdevart_youtube]

Honduras – Toncontín International Airport

A Toncontin International Airport az egyik legveszélyesebb és legrázósabb terep a világon. A repülőtér elképesztően rövid kifutópályával rendelkezik, ráadásul hegyvidéki környezetben található. A pilóták csak éles kanyarral tudnak ráfordulni a leszállópályára. A hondurasi kormány szeretne alkalmasabb helyet találni a repülőtérnek, de ez a törekvés sajnos még nem valósult meg.

[wpdevart_youtube]_rl7les1VN4[/wpdevart_youtube]

Saint-Martin – Princess Juliana International Airport

A Princess Juliana nemzetközi repülőtér szintén felvehetné a versenyt a legveszélyesebb repülőtérnek járó díjért. Hírhedten rövid kifutópályája mindössze 2300 méter, ami éppen csak elég ahhoz, hogy a gépek le tudjanak fékezni. A kifutópálya korlátozott hossza miatt a nagyobb repülőgépek kerekei 10-20 méterre a földtől húznak el, közvetlenül a strand és a strandolók feje fölött.

[wpdevart_youtube]WS8y89DHMTs[/wpdevart_youtube]

Forrás: www.origo.hu/utazas

About author

Hozzászólás írása