Meglepő tények a világ legnagyobb utasszállítójáról

A világ legnagyobb utasszállító repülőgépe az Airbus A380, azaz becenevén a Superjumbo. A kétszintes, négy hajtóműves óriás első menetrend szerinti útját 2007-ben tette meg Szingapúr és Sydney között. Ismerkedjünk hát meg egy kicsit közelebbről ezzel hatalmas „légi busszal”!

 

  1. Az eredeti tervek alapján csak egészen apró változtatásokat kellett volna alkalmazni az Airbus-okat fogadó repülőtereken, az értékesítés legfőbb problémájává azonban mégis az vált, hogy a repterek, kifutópályák, guruló utak, terminálok igen komoly átalakításra szorultak ahhoz, hogy fogadni tudják az A380-at. Óriási mérete tehát ilyen szempontból hátránynak minősül.
  2. Az elképesztő paraméterekkel rendelkező óriás egyik egyedülálló tulajdonsága, hogy a két utastér (alsó és felső szint) szinte a gép teljes hosszán végignyúlik.
  3. A repülőgépet Kanadában, Iqaliutban tesztelték extrém időjárási viszonyok között. Az Airbus 380 még -26°C-ban és 50km/h-s szélben is kitűnően levizsgázott.
  4. A gép vészelhagyásának tesztelését a való élethez igazodó nem- és koreloszlás alapján végezték el. A tesztet 853 utassal és 20 főnyi személyzettel hajtották végre. Nem több, mint 78 másodperc alatt mindenkinek sikerült biztonságosan elhagynia a repülőgépet a biztonsági csúszdákon keresztül. Mivel a ténylegesen szolgálatban lévő gépek ennél jóval kevesebb utast szállítanak, így ez az idő lényegesen lecsökkenthető.
  5. Az Airbus A380 fedélzetén új típusú, úgynevezett luxusosztályokat alakítottak ki. Ennek ellenére azonban a megrendelő légitársaságok bármilyen extra felszereltséggel kérhetik a gépeket.
  6.  A Singapore Airlines gépein, a luxusosztályon tizenkét hálószoba áll az utasok rendelkezésére, amely külön üléseket és ágyakat tartalmaz. Vannak azonban olyan közel-keleti megrendelők, akik bizonyos gépeikre éjszakai klubot, sőt, még játszóteret is megálmodtak. Ezzel ellentétben, Kínában olyan típus elkészítését fontolgatják, amely a nagy utasforgalom kiszolgálásának érdekében kizárólag turistaosztályú helyekkel rendelkezne.
  7. Egy közel-keleti herceg nem elégedett meg a luxusosztályok hálószobáival, így vásárolt magának egy A380-ast, amit egy angol cég mindössze 300 millió fontért alakít át a herceg elképzelésének megfelelően.

2011 október 2-án járt először (és utoljára) Airbus A380-as repülőgép Magyarországon, a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren, melyről készített galériánkat itt megtekintheti >>>

About author

Hozzászólás írása