10 érdekes tény a repülőgépekről, melyeket még biztosan nem tudtál!

Emberek tömegei utaznak nap mint nap légi közlekedéssel, így manapság már szinte megszokott, hétköznapi cselekvéssé vált a repülés egyébként lehengerlő élménye. Azzal viszont már egészen biztosan kevesebben vannak tisztában, hogy milyen elven is működik az alattuk suhanó monstrum vagy, hogy hány repülőgép cikázik összesen szerte a világon. Nem is gondolnánk, milyen sokféle légi jármű létezik, és azt sem, hogy milyen hatalmas is valójában a világ legnagyobb utasszállítója. A következőkben ilyen és ehhez hasonló érdekességeket gyűjtöttünk össze!

  1. A Boeing 737-as a legnépszerűbb utasszállító repülőgép a világon: minden ötödik másodpercben felszáll valahol egy, és minden percben legalább 1000 ilyen gép van a levegőben.
  2. A leggyakrabban alkalmazott katonai szállítógép a C130-as Herkules, amely akár szántóföldről, jégről, hóról és a sivatagból is képes felszállni. A nap minden percében legalább egy ilyen típusú gép tartózkodik éppen a levegőben.
  3. A sportrepülőgépek 12%-a házilag készül. Több mint 40 000 ultrakönnyű, „sufnituning” repülőgép létezik, tehát körülbelül 40 000 olyan vállalkozó szellemű ember van, aki az életét is kockáztatná az imádott sport érdekében.
  4. A világ legnagyobb utasszállító repülőgépe az Airbus A380-as. Egy egyosztályos Airbus fedélzetén majdnem 900 személy fér el, persze a személyzettel együtt.
  5. Solar Impulse kísérleti repülőgép gyakorlatilag üzemanyag nélkül működik. Hogy hogyan? A repülőgépet napelemek működtetik, ráadásul sikeresen! 2012-ben Európából Afrikába repült, 2013-ban pedig átrepülte az Egyesült Államokat.
  6. Az A10-es Warthog rendelkezik a világ legnagyobb repülő gépágyújával, és 18 másodperc alatt akár ezernél is több lövedéket képes kilőni.
  7. Az egész világ repülőgép állományának, azaz kb. 400 000 gépnek majdnem a 8%-át katonai repülőgépek teszik ki. Ezeknek a gépeknek azonban mindössze a felét vetik be csaták során.
  8. Az U2-es kémrepülőgép a világűr határán, 21 kilométer magasan repül. Emiatt az elképesztő repülési magasság miatt a pilótának űrhajós szkafanderbe kell öltöznie.
  9. Ha viszonylag magas sebességnél kitesszük a kezünket az autó ablakán úgy, hogy tenyerünk lefelé néz, ujjainkat pedig összezárjuk, arra leszünk figyelmesek, hogy a kezünk emelkedni kezd. Leegyszerűsítve ilyen elven repülnek a repülőgépek is.
  10. Összesen körülbelül 80 000 utasszállító repülőgép van a Földön. Ez azonban mindössze 21%-a az összes világon lévő repülőgépnek.

Forrás: www.hvg.hu/tudomany

About author

Hozzászólás írása