Olcsóbb a fapados?

A válasz nem egyszerű, pedig sokakban merül fel a kérdés repülőjegy foglalás előtt.
Az igényeink befolyásolják a leginkább egy fapados repülőjegy árát, de vegyük sorba ezeket.

  • A legelső dolog, amit figyelembe kell venni, hogy a fapados légitársaságok egy útra szóló árakat szoktak kommunikálni, szemben a hagyományos légitársaságokkal. Erre csak a hirdetésekben kell figyelni, a mi repülőjegy foglalónkban a mutatott ár mindig a beállításnak megfelelő (ha oda-vissza keres repülőjegyet, akkor az ár oda-vissza értendő).
  • Egyes fapados légitársaságoknál a különböző fizetési módok plusz költséget jelentenek, ami változó 690 Ft-tól 2100 Ft-ig terjed, a hagyományos légitársaságoknál ez rendszerint díjmentes.
  • A feladott poggyász díja szokott a legnagyobb tétel lenni a fapados légitársaságoknál, ami akár 15-20 ezer Ft-ot is jelenthet, attól függően, hogy ezt előre jelezzük, vagy a repülőtéren derül-e ki.
  • Egyes fapados légitársaságok check-in díjat is felszámolnak, ami 2-3000 Ft szokott lenni
  • Mivel a fapados járatokon nincs helyjegy, lehet kérni elsőbbségi beszállást, ami 2-5000 Ft-ba kerül
  • A fapados repülőjegyek árában nincs benne érkezés, vagy italfogyasztás a fedélzeten, míg a hagyományos légitársaságok szolgálnak fel ételt, italt (bár egyre kevesebbet)
  • A fapadosok az ügyfélszolgálattal történő telefonos egyeztetésre is fel szoktak számolni külön díjat, ami 1-2000 Ft

A fenti tételek többsége opcionális, nem mindenki akar enni a fedélzeten, vagy feladni poggyászt, vagy hamarabb beszállni, de vannak kötelező tételek (fizetés, check-in)
Sokan felejtik el az összehasonlításnál azt a tényt, hogy a fapadosok a legtöbb esetben az adott várostól távolabb eső repterekre szállítják az utasokat, így a bejutás költsége is több, és azt sem szabad elfelejteni, hogy néha a fapadosok lehetetlen időpontokban indulnak, érkeznek, amikor csak taxival lehet eljutni a reptérre, vagy a szállásunkra.
Visszakanyarodva a cikk elejére, egy 5-6000 Ft-os plusz költséggel mindenképpen számolni kell, ha fapados repülőjegyet foglal, a többi az igényeitől függ.

De erről szól a fapados repülés!


Végezetül nézzünk egy egyszerű példát, 2 hónapos előfoglalással Budapestről Londonba, úgy hogy rugalmas (3 napos) oda-vissza repülőjegyet keresünk, és minden esetben a legolcsóbb lehetőségeket választjuk.

  Wizzair (fapados) Malév (hagyományos)
repülőjegy ára 21 980 Ft 39 900 Ft
egy csomag feladása 8 250 Ft 0 Ft
check-in díj 2 750 Ft 0 Ft
Fizetés díja 2 750 Ft 0 Ft
Étel és ital fogyasztás a fedélzeten (1 szendvics, 1 kávé, 1 üdítő ada és vissza is) 5 130 Ft 0 Ft
Összesen 40 860 Ft 39 900 Ft

A fenti példa egyértelműen azt mutatja, hogy nagyjából ugyanazon az áron repülhetünk Londonba egy fapadossal, mint egy hagyományos légitársasággal. Ha lemondunk a fedélzeten való étel és italfogyasztásról, akkor valamivel olcsóbb a fapados, a példánkba azért vettük bele ezt a tételt, mert a Malév repülőjegy tartalmazta a fogyasztást.

About author

Hozzászólás írása