Szulejmán-dzsámi, Isztambul látnivalók

Szulejmán-dzsámi

Szulejmán-dzsámi

Isztambulban van egy épület, amely bárhonnan látszik. Az Isztambulban található hét domb egyikére építették Nagy Szulejmán szultán megrendelésére. Nagy Szulejmán kiváló uralkodó volt, hisz uralkodása alatt a birodalom virágkorát élte. A szultán Szigetvár ostrománál halt meg.

Nagyon különleges építményről van szó, hisz kupolái olyanok, mint valami óriási habcsókok. Magát a dzsámit nagyon rövid idő alatt, csupán hét év alatt építették fel. A legenda szerint Nagy Szulejmán annyira elámult az épület pompáján, hogy átadta az építésznek, Szinánnak a kulcsot, hogy ünnepélyesen ő nyithassa meg elsőként a dzsámit.

A belső udvarba lépve olyan csodálatos oszlopokat pillanthatunk meg először, melyeket márványból, gránitból valamint porfírból készítettek. Ámulatba ejtő látványt nyújtanak ezen oszlopok. Miután szétnéztünk, észrevesszük a hatalmas belső teret, amit a 16. századból származó ólomüveg ablakokon át beáradó fény világít meg. Hatalmas, lenyűgöző gazdagságú csillárok is árasztják magukból a világosságot. Érdekes még, hogy a megrendelő, Nagy Szulejmán valamint az építész, Szinán a közelben alusszák örök álmukat.

Érdemes felkeresni e csodálatos dzsámit, hisz máshol nem igazán láthatunk ilyen szép állapotban fennmaradt épületet. A hátsó teraszról szemet gyönyörködtető látvány tárul elénk az Aranyszarv-öbölre. Készítsünk fotókat, hogy legyen majd mit mutogatni az unokáknak!

(a kép forrása: Wikipedia)

 

?!