Picasso Múzeum, Barcelona látnivalók

Picasso Múzeum

Picasso Múzeum

Picasso műveinek legteljesebb gyűjteményét találjuk meg a Picasso-múzeumban, egészen pontosan 4249 alkotást. A múzeum 1963. március 9-én nyílt meg Barcelona történelmi negyedének leghíresebb utcájában, a Carrer de Montcada-n. Nem is egy, hanem öt épületről van szó, s ezeket a 13-15. század alatt építették.

A Museu Picasso ötlete Jaume Sabartést dicséri, aki Picasso barátja és titkára volt, és rengeteg képet kapott a mestertől. Érdekesség, hogy eredetileg Málagában akarta megalapítani a múzeumot, de Picasso úgy kívánta, hogy ha lesz múzeuma, akkor az Barcelonában legyen. Éppen ezért a múzeum nagy hangsúlyt fektet arra, hogy bemutassa Barcelona és Picasso kapcsolatát. Picasso nagyon szerette a várost, életének meghatározó éveit töltötte itt, beleértve a fiatalságát is.

A múzeum megnyitásakor Picasso még élt, de a megnyitóra nem ment el. Megfogadta, hogy addig nem lép spanyol földre, amíg Franco rezsimje meg nem dől.

A tárlat Sabartés és Picasso adományaival kezdett összegyűlni. A múzeum nemcsak festményeket mutat, hanem rajzokat, metszeteket, tankönyveket, korai vázlatokat, sőt, még kerámiákat is. A művész korai művei is láthatók, beleértve a híres kék korszak festményeit.

A múzeum folyamatosan digitalizálja a műveket, a tárlat 80%-a online elérhető. De ha Barcelonában járunk, akkor csak 11 eurót kell fizetnünk a belépésért.

(a kép forrása: uayebt)

 

?!