Katedrális, Barcelona látnivalók

Katedrális

Katedrális

A Barcelonai Katedrális, eredeti nevén a Szent Eulália katedrális a katalán város egyik leghíresebb nevezetessége, az érsekség székhelye és rendkívül népszerű turistalátványosság.

A gyönyörű gótikus templom építését a XIII. század legvégén kezdték el, mai formáját azonban csak 1450-re nyerte el. Az évszázadok persze nem múltak el felette nyomtalanul, a XIX. században alakították ki például lenyűgöző neogótikus homlokzatát.

Története igen gazdag, megtaláljuk itt például magának Szent Euláliának, a város egyik védőszentjének kriptáját, aki a legendák szerint Barcelonában halt mártírhalált a rómaiak kezétől. A gyönyörű alabástrom kripta számos történelmi relikvia gyűrűjében található meg.

A bejárattól jobbra található a keresztelőkápolna, ahol egy emléktábla hirdeti, hogy itt kereszteltek meg hat, Kolumbusz Kristóf által Európába hozott amerikai őslakost. Egy másik kápolnában egy, az 1517-es lepantói csatában részt vevő hajóról származó kereszt tekinthető meg.

A katedrális kívül és belül is rendkívül gazdagon díszített. Lenyűgöző alapossággal kifaragott szobrai mellett a kerengőt is feltétlenül érdemes megtekinteni, ez az épület legszebb része. Találunk itt 13 fehér libát is, amelyek a 13 évesen mártírrá vált védőszentet jelképezik. A látogatóknak ajánlott a toronyba is felmenniük, hiszen innen csodálatos kilátás nyílik Barcelona városára.

(a kép forrása: Pere prlpz)

 

?!