Font Mágica, Barcelona látnivalók

Font Mágica

Font Mágica

A Mágikus Szökőkút az 1929-es barcelonai világkiállításra épült. Carles Buigas, a tervező egy évvel a kiállítás előtt nyújtotta be a terveket, s akkor túl ambíciózusnak és kivitelezhetetlennek tartották. Aztán egy év alatt megépítették, de több mint 3000 munkásra volt szükség ahhoz, hogy az 1929. május 19-i megnyitóra elkészüljön a szökőkút.

A Font Mágica vízsugarai a zene ütemére és dallamára táncolnak, s eközben 50 színárnyalat festi meg a vizet. A szökőkút mérete impozáns, másodpercenként 2600 liter vizet pumpálnak át a rendszeren.

A Font Mágica a Maria Cristina sugárút végén található a Palau Nacional előtt. Szinte közvetlenül a szökőkút mellett található a Négy Oszlop (Les Quatre Columnes), melyet eredetileg még 1919-ben építettek. A jón stílusú oszlopokat a katalán zászló mintájára (melyben 4 vörös csík szimbolizálja az aragóniai királyságot) a katalán nemzet szimbólumának szánták, de 1928-ban a Rivera-rezsim leromboltatta. Az oszlopokat 1999-ben építették újjá.

A Font Mágica főszezonja májustól szeptemberig tart. Az ingyenes zenés műsort csütörtöktől vasárnapig 21-23 óra között félóránként tartják. Az októbertől áprilisig tartó időszakban a zenei performanszok pénteken és szombaton este 7 és fél 9 között vannak.

Ha a Font Mágicát szeretnénk megcsodálni, akkor az 1-es, 3-as és 8-as metrók Plaça Espanya megállóját keressük.

(a kép forrása: BirdValiant)

 

?!