Jeromos kolostor, Lisszabon látnivalók

Jeromos kolostor

Jeromos kolostor

A Mosteiro dos Jerónimos, azaz a Szent Jeromos-kolostor Lisszabon egyik jelentős történelmi és vallási emlékhelye, egyben fontos látványossága. A kolostor Belém városrészben, a parthoz közel található. Mivel a Mánuel stílus egyik legfontosabb képviselője, 1983-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

Az eredetileg itt álló kápolnát, amely a hieronimita rend otthona volt, még Tengerész Henrik portugál uralkodó építtette. A jelenlegi épületet már I. Mánuel király parancsára építették, aki a Szentszéktől kért engedélyt a Tajo folyó partján álló épület létrehozására. Miután Vasco de Gama visszatért felfedezőútjáról, az épület különleges jelentőségre tett szert, a portugál terjeszkedés és a földrajzi felfedezések egyik jelképévé vált.

Az építkezés végül egy teljes évszázadon át húzódott, és a Mánuel-stílus egy jeles képviselője lett. A kolostor rendkívül gazdagon díszített, elsősorban a felfedezések korát idézi meg, így komplex szoborcsoportok, a tenger és a hajók által ihletett dekorációk, a távoli utakról hazahozott egzotikus tárgyak faragásai találhatóak meg itt. Az évszázadok során, bár a földrengéseket meglehetősen jól viselte, többször is felújították, így más stílusjegyeket is magán hordoz.

Az évszázadok során több királyt és királyi hozzátartozót helyeztek itt nyugalomra, de modern kori jelentősége is hatalmas, 2007-ben ugyanis ebben a kolostorban írták alá az Európai Unió kormányfői és külügyminiszterei a Lisszaboni szerződést.

A hatalmas, gazdagon díszített, elképesztően gazdag történelmi háttérrel rendelkező kolostor tökéletes célpont mindenkinek, aki művelődésre vágyva látogat el a portugál fővárosba.

 

?!