Olcsó repülőjegy

Oldalunk működésének alapelve, hogy a keresésének megfelelő legolcsóbb repülőjegyet találjuk meg az Ön számára. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy miután megadta a repülési feltételeket (hová és mikor szeretne utazni) mi kilistázzuk több mint 600 légitársaság, vagy online utazási iroda ajánlatait, úgy hogy a legolcsóbb repülőjegyet vesszük előre.

Az nyilvánvaló, hogy ebből a listából egyszerűen ki tudja választani az olcsó repülőjegyet, am Önnek is megfelel, de most abban fogunk segíteni Önnek, hogy mikre kell figyelnie ahhoz, hogy a kiadott találati lista legolcsóbb repülőjegyének árát is csökkenteni tudja.

Mennyivel előbb érdemes foglalni olcsó repülőjegy esetén?

Teljesen mindegy, ha nem számít az ár. Ha azonban olcsó repülőjegyet szeretne foglalni, az indulás előtt legalább 1 hónappal foglalja le a repülőjegyet.

Egy adott légitársaság akkor tud csak olcsó repülőjegyet szolgáltatni, ha minél kisebb a rizikója, illetve minél inkább rá van szorulva arra, hogy eladja a repülőjegyet. Ez egy logikus döntés részükről. A járat indulása előtt 3 hónappal, még elég nagy a rizikó arra, hogy a repülőgép behozza-e azt a mennyiségű utast, amivel gazdaságos lesz az út, ezért olcsó repülőjegyeket kínálnak. Ahogy közeledik a repülési nap, és egyre több olcsó repülőjegyet adtak el, csökken a rizikó, elérnek egy pontot, amikor gazdaságossá válik a járat, és onnantól kezdve, profit, ami még bejön, kicsi a rizikó, így drágábban adják a repülőjegyet (nem annyira számít, hogy megveszik-e vagy sem).

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nagyjából fele annyi a repülőjegy 5 héttel az indulás előtt, mint 1 héttel az indulás előtt, 8-9 héttel előtte, pedig nagyjából a harmada.


Melyik napokra érdemes repülőjegyet foglalni?

Ha olcsó repülőjegyet szeretne úgy foglaljon, hogy a kint tartózkodásban benne legyen egy szombat. Hogy miért olcsóbb így a repülőjegy? Egyrészt mert az üzleti célból utazók, nem szeretik, ha a szabad napjaikon is kint kell, hogy legyenek, ezért úgy foglalnak repülőjegyet, hogy legkésőbb haza érjenek. Magyarul az alacsony kereslet teszi olcsóbbá a repülőjegyet. Erre egy lapáttal a légitársaságok is rátesznek, és alapból olcsóbban adják a repülőjegyet, ha egy szombatot kint tölt. Sok légitársaság az akció repülőjegyeiknél a szombati kint tartózkodást feltételként határozza meg.

A szerdai napokat illetve a nemzetközi ünnepek alatti kint tartózkodást kerülje, ha olcsó repülőjegyet szeretne foglalni.


Közvetlen, vagy átszállásos repülőjegy?

A logika azt diktálná, hogy a közvetlen repülőjegy olcsóbb, de ez sok esetben nem így van. Annak érdekében, hogy a légitársaságok a járataikat minél nagyobb létszámmal üzemeltessék, rákényszerülnek, hogy akár más légitársasággal összeállva olcsóbban kínáljanak repülőjegyet, mint egy közvetlen járat. Ha Önnek fontosabb a kényelem annál, hogy olcsó legyen a repülőjegy, az oldalunkon a keresést követően a listát szűkíteni tudja az átszállások számának függvényében.


Ne csak a repülőjegy árával számoljon!

Figyeljen arra, hogy ne csak a repülő jegy legyen olcsó, hanem maga az utazás is. Nyílván ki kel jutnia a repülőtérre, illetve a repülőtérről a szállodájába. A fapados légitársaságok rendszerint a belvárostól távolabbi repülőtereket használnak, így drágább lehet a transzfer.


Rugalmasság = olcsó repülőjegy!

Ha nem ragaszkodik konkrét utazási dátumokhoz, érdemes játszani a különböző időpontokkal. Lehet, hogy ha egy napot tovább marad kint olcsóbb lesz a repülőjegy, még úgy is, hogy hozzászámolja a plusz egy nap szállást.


Kombinálja a közlekedési eszközöket!

Ha rugalmas, van ideje az utazásra, olcsóbb lesz a repülőjegye is. Vegyünk egy egyszerű példát. Figyelembe veszi az eddig leírtakat, és 2 hónapra előre szeretne olcsó repülőjegyet foglalni Mallorcára a nyári hónapokra (bár Mallorcán ez nem sokat számít). A repülőjegy nagyjából 90 ezer Ft Budapestről.

Ha szeretné, hogy az utazás még olcsóbb legyen, nézze meg, hogy nem olcsóbb-e a repülőjegy a környező városokból. A Máv Start-tal olcsón el lehet jutni Bécsbe (25 €), Pozsonyba (16 €), Münchenbe (58 €), Velencébe (58 €), Linzbe (35 €) vagy Prágába (38 €).

Az eredmény sokkal olcsóbbá teszi a repülőjegyet, illetve az egész utazást. Ugyanazokra a napokra, ahol a Budapest – Mallorca repülőjegy ~90 000 Ft, Bécsből ~63 500 Ft, Münchenből 48 500 Ft, Velencéből ~42 500 Ft. Ha ezekhez hozzáveszem a vonatjegyet még úgy is sokkal olcsóbb lesz. A legolcsóbb Velence amin keresztül a teljes út ~59 000 Ft lesz. Olcsóbb lett tehát az utazás több, mint 30 000 Ft-tal, amiből akár 1-2 napot el tud tölteni Velencében


Sokszor megéri 1-2 napot eltölteni az átszállás helyszínén

A repülőjegy keresők, amikor átszállásos jegyet ajánlanak úgy keresnek repülőjegyet, hogy az átszállás között ne legyen 6-8 óránál több várakozás. Ha olyan úti célt választ, ahová nincs közvetlen járat, csak átszállással oldható meg a repülés, és még olcsóbb repülőjegyet szeretne, mint amit talált, érdemes megnézni azokat a lehetőségeket is, amikor 1-2 napot eltölt az átszállás színhelyén.


Hogy érthető legyen egy olcsó repülőjegy példát leírunk:

Tegyük fel, hogy Ibizára keres olcsó repülőjegyet, azonban csak 100 000 Ft körüli repülőjegyeket talált csak, Barcelonai átszállással.

Barcelonába közvetlenül már el lehet jutni 20-30 ezer forintért. Barcelonából elég sok gép indul Ibizára, és nem ritka a 10-15 ezer forint körüli jegy, ami azt jelenti, hogy a két jegy 30-45 ezer forintba kerül, igaz oda és vissza is el kell tölteni 1-2 napot Barcelonában. Barcelonai szállást már 5000 Ft körül is lehet találni, így ha például oda 2 éjszakát vissza 1 éjszakát számolunk ez további 15-20 ezer forintot jelent. Így tehát 45-65 ezer Ft között megvan a szállás és a repülőjegy, szemben a 100 ezer forintos jeggyel, és ráadásul még Barcelonát is látta.