Málta időjárás

Málta éghajlat

január február március április május június július augusztus szeptember október november december január február március április május június július augusztus szeptember október november december január február március április május június július augusztus szeptember október november december január február március április május június július augusztus szeptember október november december január február március április május június július augusztus szeptember október november december

 

Máltának szubtrópusi mediterrán éghajlata van, ami azt jelenti, hogy a nyár forró száraz, míg a tél enyhe de csapadékos.

Az évi átlaghőmérséklet 7 fokkal melegebb, mint nálunk, de a különbség nem egyenletes. Télen nagyon nagy, míg nyáron csak 3-4 fok a különbség. Máltán még a rekord hidegek is pozitív előjelűek, de az átlagos minimumhőmérséklet még télen se nagyon megy 10 fok alá.

Érdekesnek tűnhet, de az évi csapadék megközelíti Magyarország évi csapadék mennyiségét. Télen, ahogy a fenti grafikonon is látszik, viszonylag sok eső esik, nyáron viszont szinte nincs csapadék.

A tavasz kellemes hőmérsékletű, de az erős szél sokszor hidegebbnek érezteti velünk a hőmérsékletet. Már áprilisban és májusban is lehet sütkérezni a napon, de tavasszal a tenger hőmérséklete, még nem annyira meleg, hogy fürödni lehessen benne.

Az igazi nyár júniusban kezdődik, amikor elvétve fordulhat már csak elő eső, a tengerben is már lehet fürödni. Egészen október közepéig, végéig alkalmas az időjárás Máltán arra, hogy nyaralni lehessen, igaz szeptembertől egyre többet esik az eső.

  • Málta aktuális időjárása