CN Tower, Toronto látnivalók

CN Tower

CN Tower

Több mint 500 méterrel Torontó felett

Bármerre is járunk a világban, a legtöbb nagyvárosban akad legalább egy olyan épület, létesítmény, ami nagyban meghatározza a város látképét. Budapesten ilyen például a Parlament, Londonban a Big Ben, Párizsban pedig az Eiffel-torony. Ha ennyire nem is karizmatikus, de hasonlóan feltűnő Torontóban a CN Tower, teljes nevén a Canada's National Tower (Kanada Nemzeti Tornya).

A torony építése 1973 és 1976 között zajlott, eredeti célja az volt, hogy demonstrálja a kanadai ipar erősségét. A maga 553 méteres magasságával egészen 2007-ig a világ legmagasabb szabadon álló tornya volt, ma távközlési célokat is szolgál, emellett négy kilátót is létesítettek rajta, így a látogatóknak lehetőségük van a magasból megfigyelni egész Torontót. Legmagasabban a 447 méteres magasságban lévő Sky Pod névre keresztelt kilátószint helyezkedik el, tiszta időben innen akár 160 kilométerre is el lehet látni.

A CN Tower mára Torontó egyik jelképe lett, minden évben körülbelül kétmillió turista látogatja meg. A kilátószintekre összesen hat darab üvegfalú lift visz fel, melyek óránként 22 kilométeres sebességgel közlekednek. A torony különlegessége a 342 méteren található Glass Floor, ahol 6 centiméter vastag, 100×130 centiméteres üveglapok képezik a padlót – tériszonyosoknak nem ajánlott!

 

?!