Trinity College, Dublin látnivalók

Trinity College

Trinity College

A Trinity College Írország egyik legrégebbi egyeteme, amelyet I. Erzsébet angol királynő alapított 1592-ben (még egy másik épületben működött). Az egyetem célja a katolikus tanokkal szemben, a magasan képzett protestáns értelmiség kinevelése volt. A katolikus egyház megtiltotta tagjainak, hogy itt tanuljanak, egészen 1970-ig. Érdekesség, hogy női hallgatók is mindössze 1903 óta koptathatják a patinás egyetem padjait. Az alma mater napjainkban világhírű, a világ minden tájáról fogad diákokat, kiemelkedő tudományos és szellemi központnak számít. Híres hallgatói voltak: Jonathan Swift, Oscar Wilde, Samuel Beckett, valamint Írország korábbi és jelenlegi köztársaságielnök-asszonyai.

Az egyetem neve – Trinity – szentháromságot jelent, a világ számos pontján található felsőoktatási intézmény ezen a néven (Cambridge, London, Hartford, Melbourne, Toronto, Ontario stb.). Legfőbb büszkesége a IX. században készült kódex, a Book of Kells, amely egy 680 oldalas, latin nyelvű szöveget és számos festmény tartalmazó könyv. A benne található Evangéliumokat a világ legszebben illusztrált középkori kéziratának tartják.

Természetesen az egyetemi komplexum nem csak egy épületet foglal magában, számos különféle célt szolgáló építményei a College Green elnevezésű parkban szétszórva találhatóak. A XVIII. században épült Frond tér és Parliament tér jelenti a középpontját a többek között a kápolnából (Chapel), étkezőből (Dining Hall), olvasótermekből, vizsgatermekből (Examination Hall) és a harangtoronyból (Campanile) álló épületegyüttesnek.

(a kép forrása: Wikipedia)

 

?!