Nemzeti galéria, Dublin látnivalók

Nemzeti galéria

Nemzeti galéria

Az ír Nemzeti Galéria az ország fővárosában, Dublinban található. A galériában megtekinthető az ír és európai művészeti alkotások fantasztikus ír nemzeti gyűjteménye. A főváros szívében fekvő galériának két bejárata van, egy a Merrion Square-en, a Leinster House felől, a másik pedig a Clare Street irányából. A Nemzeti Galéria épületének alapjait 1854-ben rakták le, kapuit pedig 10 évvel később nyitotta meg.

A galériába a belépés ingyenes. A lenyűgöző gyűjteményben megtekinthető egy elképesztő méretű ír festménygyűjtemény, de nagy számban képviseltetik magukat például az olasz barokk művészei vagy a német nagymesterek is.

Az épület úgynevezett Millennium Szárnya 2002-ben nyílt meg, így a dublini Nemzeti Galéria kiállító területe tovább nőtt. A galériában ma összesen 14 000 műalkotás tekinthető meg. Ezek közül 2500 olajfestmény, 5000 rajz, valamint 5000 nyomat, ezen felül pedig található még itt néhány szobor, különböző bútorok és egyéb műalkotások.

A Nemzeti Galériában az ír műalkotások mellett nemzetközi hírű, más nemzetiségű művészek művei is megtalálhatóak, például spanyol, francia, olasz, német, flamand, holland, brit és amerikai művészek alkotásai mellett itt tekinthetőek meg a Yeats-gyűjtemény darabjai is.

(a kép forrása: Wikipedia)

 

?!