Dublin Castle, Dublin látnivalók

Dublin Castle

Dublin Castle

A Dublin Castle eredetileg védelmi szerepet töltött be és 1204-ben építették meg. Az írországi Dublin Castle a történelem során számos fontos szerepet töltött be. Eredetileg védelmi erődítménynek készült, később azonban királyi rezidenciává alakították át. Az évek során számos parlamenti és bírósági ülést tartottak az épületben ideiglenesen, amíg a kifejezetten ezen célra épülő létesítmények el nem készültek. Emellett szolgált még katonai helyőrség támaszpontjaként, majd 1922-től a brit uralom ír székhelye, napjainkban pedig az ír kormány központja, valamint Írország soros elnöksége idején az uniós soros elnökség központja egyben.

Az épület úgynevezett State Apartments szárnyában találhatóak azon szobák, melyeket hajdan a főispán használt. Ezen díszes kialakítású, kellemes hangulatú szobákat napjainkban az ír kormány használja hivatalos megbízások, politikai bejelentések, ünnepélyes állami látogatások, vagy éppen hétévente az elnöki beiktatások alkalmával.

A fantasztikus kialakítású és káprázatos kinézetű Dublin Castle számos filmben megjelent, például látható a Barry Lyndonban, a Michael Collinsban, a Becoming Jane-ben vagy a The Medallionban, illetve a Tudorok című televíziós sorozatban.

(a kép forrása: Wikipedia)