Dubin Könyvtár, Dublin látnivalók

Dubin Könyvtár

Dubin Könyvtár

A Dublin City Public Libraries and Archive, azaz a Dublin Városi Közkönyvtár és Levéltár a legnagyobb könyvtár Írországban, mely 41 kiszolgálóponttal és fiókkönyvtárral városszerte több mint félmillió embert képes kiszolgálni.

A dublini könyvtár speciális szolgáltatásainak része például az üzleti könyvtár, a zenei könyvtár, valamint a tanulási központ. A könyvtárnak éves szinten több mint hárommillió látogatója van, valamint folyamatos és mindenki számára hozzáférhető a wifiszolgáltatás, illetve az intézmény követi a LifeLong Learning nemzetközi törekvések célkitűzéseit.

A könyvtár levéltára tartalmazza a dublini polgári kormány minden dokumentumát és a kormányzáshoz kapcsolódó iratokat 1171-től egészen a 20. század végéig. Ezek a dokumentumok tartalmazzák többek között a Városi Tanácsra, bizottságokra, üzleti könyvekre, levelezésekre, bírósági jegyzőkönyvekre vonatkozó feljegyzéseket. Emellett itt találhatóak meg olyan tervrajzok és térképek is, melyek dokumentálják a város fejlődését több mint nyolc évszázadon át.

Végül itt kapott helyet az úgynevezett Dublin Collection, valamint az Irish Collection, mely számos nemzeti érdeket érintő és magában foglaló témát tartalmazó könyvből vagy egyéb adathordozóból áll. Ez a gyűjtemény tartalmazza a publikált ír genealógiai és családtörténeti forrásokat is.

(a kép forrása: Wikipedia)

 

?!