Custom House, Dublin látnivalók

Custom House

Custom House

A dublini Custom House egy XVIII. századi neoklasszicista épület, mely napjainkban a Környezetvédelmi Minisztériumnak, valamint a közösségi és helyi önkormányzatnak ad otthont. Az épület a Liffey folyó északi partján fekszik a Butt Bridge, valamint a Talbot Memorial Bridge között.

Az új Custom House megépítésének ötletét 1780-ban vetette fel először John Beresford. Bár a projektnek számos ellenzője akadt, Beresford, Írország első bevételi biztosa úgy döntött, az épületet mindenképpen megépítik. A Custom House eredeti célja a kikötői vámok szedése volt, azonban ahogyan a kikötő lejjebb költözött a folyón, funkciója megszűnt, így a helyi önkormányzat központjává lépett elő.

1921-ben az ír függetlenségi háború során az Ír Köztársasági Hadsereg felgyújtotta a Custom House-t, így az épület eredeti belső tere teljes mértékben kiégett, a központi kupola megsemmisült, továbbá a tűzben számos fontos és pótolhatatlan történelmi feljegyzés is elenyészett. Az angol-ír szerződés megkötését követően az Ír Szabadállam kormánya helyreállítatta. A rekonstrukció nyomai ma is láthatóak, ugyanis a központi kupolát az ír források támogatása érdekében ír Ardbraccan mészkőből építették újjá, ami lényegesen sötétebb, mint az eredeti konstrukcióban használt Portland kő.

(a kép forrása: Flickr: Jimmy Harris)

 

?!