Abbey Theatre, Dublin látnivalók

Abbey Theatre

Abbey Theatre

Az írországi Dublinban található az Abbey Theater, más néven az Ír Nemzeti Színház, mely először 1904. december 27-én nyitotta meg kapuit. Bár 1951-ben az eredeti épület egy tűzeset során megsemmisült, az Abbey Theater még napjainkban is működik, immár közel 110 éve. Az Abbey Theater volt az első államilag támogatott színház az angol nyelvterületen: 1925-től éves támogatást kapott az akkori Ír Szabadállamtól. 1966-ban a színház a dublini Alsó Abbey Street 26. szám alá költözött.

Az Abbey Theater kezdeti éveiben az szorosan összekapcsolódott az Irish Literary Revival íróival, sokan közülük a színház alapítói közé tartoznak, és legtöbbjük itt vitte színre alkotásait is. A 20. század legnagyobb írói és színészei közül számos nevelkedett itt, többek között például William Butler Yeats, Sean O’Casey vagy Lady Gregory.

A színház kiterjedt külföldi programjának köszönhetően ráadásul az Abbey Theater fokozatosan az írországi turizmus kiemelkedő szereplőjévé vált. A tűzeset után az új épület, az írók új generációja, valamint az Abbey Theater mint nemzeti színház kiemelkedő szerepe segítette a színház feltámadását.

A 2009–2010-es évadban a színház történelmet írt, amikor egymás után négy olyan új színművet vittek színpadra, melyek női írók alkotásai.

(a kép forrása: Wikipedia)

 

?!