Westerkerk, Amszterdam látnivalók

Westerkerk

Westerkerk

A Westerkerk, melynek jelentése egyszerűen „nyugati templom”, a XVII. század elején épült Amszterdamban. Kezdettől fogva a Holland Protestáns Egyház használja. Tervezője Hendrick de Keyser, a késői reneszánsz kiemelkedő képviselője volt.

Templomtornya, a Westertoren (nyugati torony) 85 méterre magasodik a főváros utcái fölé a Grachtgyűrű egyik jelentős csatornája, a Prinsengracht közelében. A torony tetején az I. Miksa német-római császár által használt osztrák császári korona pontos mása látható.

A templom elsősorban arról híres, hogy itt temették el Rembrand van Rijn világhírű festőművészt 1669-ben. A művész pontos nyughelye nem ismert, azt gyanítják azonban, hogy valahol a nyugati fal mentén található. Szeretőjét, Hendrickje Stoffels-t és fiát, Titus van Rijnt szintén ide temették el. Rembrandt mellett több híres holland festő is nyugszik itt, köztük Nicolaes Berchem, Gillis d'Hondecoeter, Melchior d'Hondecoeter és Govert Flinck.

A Westerkerk Anne Frank naplójából is ismert, mivel a ház, ahol ő és családja a náci megszállás idején rejtőztek, a templom közvetlen közelében található. A házból látni lehet a templomtorony óráját és hallani annak ketyegését is. A Westerkerk előtt ezért szobrot állítottak Anne Frank emlékére.

A jelenlegi holland királynő, Beatrix 1966-ban ezen a helyen ment feleségül Claus herceghez. Napjainkban népszerű turistacélpontnak számít a fővárosban.

 

?!