Scheepvaartmuseum, Amszterdam látnivalók

Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum

Amszterdamban található a holland Nemzeti Hajózástörténeti Múzeum, amely a város gazdag hajózási, gyarmati történelme miatt igen fontos intézménynek számít.

A múzeum az 1656-ben épült 's Lands Zeemagazijn épületben, egy régi hajózási raktárban található meg, amelybe 1973-ban költözött. Gyűjteményében számtalan, a hajózással, vitorlázással, felfedezőutakkal kapcsolatos tárgy tekinthető meg, többek között méretarányos, gyönyörűen kidolgozott modellek, történelmi fegyverek, festmények és részletes világtérképek. A festmények közül a legtöbb híres holland tengerésztiszteket ábrázol, illetve gyönyörű művek tekinthetőek meg különféle tengeri csatákról, melyekben az évszázadok során részt vett a holland haditengerészet.

Híres a múzeum rendkívül gazdag, történelmi térképgyűjteménye is, amelyekben többek között megtalálhatóak a híres XVII. századi térképkészítő, Willem Blaeu és fia munkái is. Itt őrzik a Maximilian Transylvanus által alkotott De Moluccis Insulis egyik fennmaradt példányát is – ez volt az első dokumentum, amely leírta Ferdinand Magellán világ körüli utazásának részleteit.

A múzeum épületén kívül megtalálható az Amsterdam, egy XVIII. századi hajó rekonstrukciója, amely Hollandia és Kelet-India között hajózott.

(a kép forrása: Eddo Hartmann)

 

?!