Rijksmuseum, Amszterdam látnivalók

Rijksmuseum

Rijksmuseum

A holland fővárosban található Állami Múzeum egy holland nemzeti múzeum, amely Amszterdam és Hollandia történelmével és művészetével foglalkozik.

Létrehozásának ötlete Isaac Gogel, a Batáviai Köztársaság pénzügyminiszterének nevéhez fűződik, aki a párizsi Louvre mintájára akart nemzeti múzeumot létesíteni. Megalapítására 1800-ban Hágában került sor, Amszterdamba csak nyolc évvel később költözött, Napóleon parancsára. Először a királyi palotában, a Koninklijk Paleis-ban kapott helyet, majd a Trippenhuis-ban, ahol korábban a Holland Királyi Művészeti és tudományos Akadémia székhelye is megtalálható volt. A jelenlegi épületet Pierre Cuypers tervezte, 1885-ben nyitották meg. 2003 és 2013 között a múzeum nem volt látogatható, teljes renoválására került sor, amely mintegy 375 millió euróba került. 2013 áprilisában maga Beatrix holland királynő nyitotta újra a tíz éven át zárva tartó intézményt.

A múzeumban mintegy nyolcezer történelmi és művészeti témájú műtárgy található kiállítva, a teljes gyűjtemény azonban megközelítően egymillió darabra rúg. Ezek között a XIII. századtól az ezredfordulóig megtalálhatóak leletek és műalkotások, köztük olyan művészek munkái, mint Rembrandt vagy Johannes Vermeer. A Rijksmuseum rendelkezik egy kisebb ázsiai tárlattal is, amelyet az Ázsiai Pavilonban állítanak ki. A múzeum kiállítja a HMS Royal Charles hajófarát is, amelyet az 1667-es medway-i csata során kaparintott meg a holland haditengerészet.

(a kép forrása: Beatriz Busaniche)

 

?!