Rembrandt Ház, Amszterdam látnivalók

Rembrandt Ház

Rembrandt Ház

A Rembrandt ház a holland főváros új városházától nem messze, a Jodenbreestraat negyedben található. A festő 1639-ben vette meg a házat, és egészen 1656-ig élt és alkotott benne, amíg pénzügyileg tönkre nem ment. Ekkor a házzal együtt minden vagyonát elárverezték.

A házat később múzeumnak rendezték be, hogy éppen úgy nézzen ki, mint azokban az években, amikor Rembrandt élt itt, a rekonstrukció néhány évvel ezelőtt készült el. A gondosan berendezett házhoz csatolva áll egy modern épület is, ahol egy állandó kiállításon a festő számtalan használati tárgya és műalkotása tekinthető meg. A gyűjteményben megtalálható Rembrandt szinte összes metszete, a világ minden tájáról a művész által összegyűjtött különböző tárgyak, valamint néhány festménye is. Ezen felül olyan művek is kiállításra kerültek, amelyeket más művészek alkottak Rembrandt munkájának ihletésére, illetve tanítványai alkotásait is itt őrzik.

A házban működnek oktatóprogramok is gyermekek számára. Ilyen például az a „felfedező út”, amely során a gyerekeket végigvezetik a ház helységein, és arra tanítják őket, hogy minden apró részletre odafigyeljenek, illetve számos dolgot tanulhatnak meg a XVII. századi hollandiai életről és művészetről.

A házat magát a XVII. század elején építették, néhány évtizeddel később pedig valószínűleg ugyanaz a Jacob van Campen felügyelte átépítését, aki évekkel később megtervezte a városházát, a jelenlegi királyi palotát. A házban a múzeumot 1911-ben nyitották meg.

(a kép forrása: en.wiki)

 

?!