Paradiso, Amszterdam látnivalók

Paradiso

Paradiso

A Paradiso az amszterdami zenei élet egyik középpontja, világszerte ismert szórakozóhely, amely számtalan rockkoncertnek adott már otthont története során.

A hely egy régi templom épületében található, amelyet még a XIX. században építettek és egészen 1965-ig aktívan használtak is, elsősorban a holland liberális vallási csoport, a Vrije Gemeente tagjai. A Leidseplein közelében helyezkedik el, amely az amszterdami éjszakai élet központja. A központi koncertterem az egykori templom nagytermében található, a színpadot két karzat veszi körbe, felette pedig három hatalmas templomablak látható.

A templom átalakítását 1967-ben a hippimozgalom kezdte el szorgalmazni, a rendőrség azonban nem nézte jó szemmel az itt tartott bulikat. A város 1968-ban nyitotta itt meg a Paradisot, mint ifjúsági szórakoztatóközpontot, a hely azonban rövidesen elválaszthatatlanul összefonódott a hippi kultúrával és a térség rockzenei életével. Ez volt az egyik első hely, ahol a könnyebb drogok használatát tolerálták a hatóságok. Később a punk és new wave zenei irányzatok hódították meg, a '80-as években pedig számos ravepartynak adott otthont.

Napjainkban elsősorban rockkoncerteket tartanak itt, de előfordulnak színházi darabok, előadások, klasszikus zenei programok is.

(a kép forrása: Garion96)

 

?!