Nieuwe Kerk, Amszterdam látnivalók

Nieuwe Kerk

Nieuwe Kerk

A Nieuwe Kerk, azaz Új templom Amszterdamban, a királyi palota mellett található. A templom hagyományosan a holland haditengerészet nagy alakjainak temetkezési helye, ahol számos hősként tisztelt admirális és kapitány nyugszik.

Utrecht püspöke 1408-ban adott engedélyt Amszterdam városának egy második plébániatemplom építésére, mivel a régi templom, az Oude Kerk már túl kicsinek bizonyult a rohamosan növekedő városi lakosság számára. A templomot Szent Máriának és Szent Katalinnak ajánlva szentelték fel.

Az épületet az 1421-ben és 1452-ben pusztító tűzvészek jelentősen megrongálták, 1645-ben pedig szinte teljesen leégett, így az évszázadok során számos át- és újjáépítésen ment keresztül. A XVII. században gótikus stílusban építették újjá, a XIX. század végén pedig renoválása során neogótikus elemekkel bővítették. A hetvenes években ismét megkezdték felújítását, ez azonban olyan drágának bizonyult, hogy a Holland Református Egyháznak előbb be kellett zárnia a templomot, majd átadták azt egy kulturális egyesületnek.

Napjainkban szakrális célokra a templomot már nem használják, nyitottan áll azonban a nagyközönség előtt. Gyakran rendeznek itt különféle kiállításokat, illetve orgonahangversenyeket is. Található itt egy múzeumi bolt is, amely különféle, a templomhoz kapcsolódó ajándéktárgyakat árusít az ide látogató turisták számára. A templom belső díszítése igen gazdag, számos festett üveg ablak található benne, amelyek elsősorban bibliai jeleneteket ábrázolnak.

(a kép forrása: bMA)

 

?!