Koninklijk Paleis, Amszterdam látnivalók

Koninklijk Paleis

Koninklijk Paleis

Az amszterdami királyi palota, eredeti nevén a Koninklijk Paleis Amsterdam vagy Paleis op de Dam az egyik a három hollandiai kastély közül, melyeket a parlament törvényileg Beatrix királynőnek adományozott.

A palotát a XVII. században, a holland aranykor idején építették, hogy Amszterdam városházájaként szolgáljon. 1655-ben adták át, építéséhez Németországból szállították ide a sárgás árnyalatú jellegzetes homokkövet, amely mára azonban jelentősen besötétült. Belsejét márvánnyal díszítették. Tervezőjét, Jacob van Campent elsősorban a római kori hivatalos épületek ihlették meg, egy új kapitóliumot akart adni a város polgármesterei számára, akik „az észak Rómájának” konzulaiként tekintettek magukra.

Lajos Napóleon király, I. Napóleon francia császár testvérének uralkodása idején vált királyi palotává, ezután pedig a holland királyi család tulajdonába került.

A palota központi csarnokának márványpadlóján két gyönyörű térkép látható, melyek a nyugati és keleti féltekéket ábrázolják, ezeken belül is Amszterdam gyarmati érdekeltségeit és befolyását. A jelenleg megtekinthető két térkép a XVIII. század közepén került a helyére. A száz évvel korábban készült eredetik még a Holland Kelet-indiai Társaság által felfedezett területeket mutatták be. A palota tetejét egy hatalmas kupola díszíti, melynek csúcsán egy kogge hajó formájú szélkakas található. Ez a hajó Amszterdam szimbóluma. A kupola alatt ablakokat alakítottak ki, ahonnan kiválóan megfigyelhetőek a városba érkező és azt elhagyó hajók. Az egész belső díszítés Amszterdam hatalmát és befolyását hangsúlyozza. Számos festmény is található itt. Rembrandt legnagyobb alkotását, a Claudius Civilis összeesküvését ide szánták, később azonban visszaküldték a művésznek – jelenleg Stockholmban található, ami fennmaradt belőle.

A palotát jelenleg hivatalos állami látogatások, ünnepségek alkalmával használják, itt történt Beatrix királynő beiktatása is. 2009 óta, miután renoválták, a palotát ismét megnyitották a nagyközönség előtt.

(a kép forrása: Robert Scarth)

 

?!