Hortus Botanicus, Amszterdam látnivalók

Hortus Botanicus

Hortus Botanicus

A Hortus Botanicus az egyik legrégebben alapított botanikus kert az egész világon, egyben a legöregebb Hollandiában. Amszterdam történelmi városrészének délnyugati részén található, az Akadémia épülete és a Leiden obszervatórium között.

Az intézmény megalapítását 1587-ben kérvényezte a Leideni Egyetem a város polgármestereitől, hogy az orvostanoncok művelését segítsék vele. Három évvel később kapták meg az engedélyt az építésre, prefektusává pedig a világszerte híres szakembert, Carolus Clusiust nevezték ki. Clusius volt az, akinek a kérésére a Holland Kelet-indiai Társaság számtalan élő és szárított növénymintát gyűjtött be a világon, hogy azokat később kiállíthassák, tanulmányozhassák. Az eredeti kert meglehetősen kicsi volt, alig 1400 négyzetméter, de már ekkor is több mint ezer példányt őriztek itt a világ növényvilágának fajaiból.

A XVII. században üvegházakkal bővítették az egyre terjeszkedő botanikus létesítményt, és ekkor hozták létre a hatalmas Orangery épületét is.

A kertben több olyan növény is található, melyek évszázadok óta élnek már itt, például a híres Tulipánfa, amelyet 1682-ben ültettek. Az üvegházakban trópusi és szubtrópusi növények gazdag gyűjteménye található meg. A kert, amelyre szinte oázisként tekintenek a városon belül, számtalan érdeklődőt vonz évente, akik elsősorban az Orangery és a Télikert épületeit látogatják.

 

?!