Gracht gyűrű, Amszterdam látnivalók

Gracht gyűrű

Gracht gyűrű

Amszterdam városát nem véletlenül emlegetik sokszor az „észak Velencéje” néven – a fővárost ugyanis összesen több mint száz kilométernyi csatorna szeli át, 90 kisebb szigettel és 1500 híddal. Ezeket a csatornák a grachtok, amelyek közül a három legnagyobb alkotja a Grachtgyűrűt. Ezek a XVII. században kialakított grachtok koncentrikusan lettek megépítve a középkori városközpont körül, és a folyamatos karbantartásnak hála ma is remek állapotban vannak, elsőrendű turistalátványosságnak számítanak. A három nagy csatorna, a Herengracht, a Prinsengracht és a Keizersgracht a belsejükben található Jordaan történelmi negyeddel együtt az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepelnek 2010 óta.

A csatornarendszer elsősorban a tudatos, tervszerű városrendezés eredményeként jött létre a XVII. század első felében, válaszul az egyre növekvő bevándorlásra. A három fő csatorna környékén elsősorban lakóövezeteket alakítottak ki, egy külső, negyedik csatorna, a már korábban is létező Singelgracht pedig védelmi célokra lett átalakítva. A három nagy és a számtalan kisebb összekötő csatorna elsősorban a közlekedés és az áruszállítás célját szolgálták, a szárazföldi forgalom lebonyolítására pedig több mint száz hidat emeltek felettük.

A Grachtengordel környékén rengeteg történelmileg jelentős épület található. Az Amszterdamot az építés idején kormányzó kereskedők számos fogadót, szállót létesítettek itt, melyek a mai napig állnak. Itt található többek között az Anne Frank Múzeum, a Csatornamúzeum (Museum Het Grachtenhuis) és a II. világháború során meggyilkolt melegek és leszbikusok emlékére emelt Homomonument is.

 

?!