Gassan Diamonds, Amszterdam látnivalók

Gassan Diamonds

Gassan Diamonds

A gyémántcsiszoló műhelyekbe a legritkább esetben engednek csak be látogatókat, az amszterdami Gassan Diamonds azonban bárki által szabadon megtekinthető, kedvelt turistacélpont a fővárosban.

A vállalatot Samuel Gassan alapította meg 1945-ben. Irodáit amszterdami gyémánttőzsdén rendezte be. Az üzem a mai napig a zsidónegyedben található, a gyémántkereskedelem központjában. A Gassan jelenleg a gyönyörű Boas téglaépületben gyártja gyémántjait, amelyet 1897-ben építettek. Az eredetileg gőzzel hajtott üzem tervezője, J. N. Meyer minden lehetséges eszközzel próbálta elrejteni az épület valódi rendeltetését, így neogótikus stílusban, rengeteg dekoratív elemmel álmodta meg, amelyek napjainkban is megtekinthetőek. Az épület központi egységét számos rusztikus stukkó fogja körbe, kiemelve azt környezetéből. A tervezőt a díszítőelemek megoldásakor a Párizsban található Palace Vendome ihlette.

Az épületben jelenleg félezernyien dolgoznak minden nap, akik gyémántok a gyémántok csiszolásától és tisztításától kezdve azok nagybani kereskedelméig számos különféle területen munkálkodnak.

A Gassan épületében a látogatók a gyémántcsiszolás minden fázisát láthatják, évente mintegy 350 ezren érdeklődnek a titokzatos mesterség műhelytitkai iránt.

 

?!