De Waag, Amszterdam látnivalók

De Waag

De Waag

A Waag Amszterdam egyik történelmi épülete, mely eredetileg városkapunak épült a XV. században és a régi városfal részét képezte. Ezen felül azonban számos funkciót látott még el az évszázadok során – volt már múzeum, tűzoltóállomás, anatómiai színház, és persze nevének megfelelően szolgált mázsálóházként is.

Az 1488-ban épített Waag a legrégebbi nem vallási rendeltetésű épület a városban. Ugyancsak itt található Amszterdam legrégebbi emléktáblája is, melyen az alapkő letételének dátuma olvasható. A régi, 1481 és 1494 között épült városfalból mára gyakorlatilag semmi nem maradt fenn, a Waagon kívül csak egy másik kapu maradványai, illetve a Munttoren és a Schreierstoren tornyok. A falakat a XVI. századi terjeszkedés miatt bontották le, a városkapu ekkor veszítette el eredeti funkcióját. Ezután piacot létesítettek itt, mázsálóházzá alakították át, felső szintjein pedig különböző céhek rendezkedtek be, így a kovácsok, festők, kőművesek és a seborvosok. Minden céh saját bejárati toronnyal rendelkezett. A seborvosok 1691-ben hozták itt létre anatómiai színházukat, ahol a közönség boncolásokat tekinthetett meg.

A céhek 1795-ös feloszlatása után egy ideig tűzoltóállomásként működött, majd két múzeum is helyet kapott itt, köztük a Zsidó Történeti Múzeum is. Végül 1990-ben adták át egy alapítványnak, amely részben lebontotta volna az épületet, azonban a terv kivitelezése előtt csődbe mentek. A környéken lakók és mások meggyőzték az amszterdami városi tanácsot, hogy az épületet meg kell őrizni, így megszületett a döntés, hogy helyreállítják és megtartják középkori jellegzetességeit. Jelenleg a turisták egyik kedvelt célpontja a holland fővárosban.

 

?!