Concertgebouw, Amszterdam látnivalók

Concertgebouw

Concertgebouw

A Királyi Koncertépület, eredeti nevén Concertgebouw Amszterdam egyik kiemelkedő fontosságú történelmi műemléke, amely a világ egyik legjobban megépített, legszebben kivitelezett koncerttermének ad otthont.

Az épületet a korábban Lipcse városában álló, 1943-ban megsemmisült Gewandhaus mintájára tervezték meg. Építését 1883-ban kezdték egy olyan területen, amely akkoriban még Amszterdam külvárosának számított. A 186 oszloppal alátámasztott építményt öt évvel később, 1888-ban nyitották meg, a nyitókoncerten 120 zenész és egy 500 tagú kórus vett részt, akik Wagner, Handel, Bach és Beethoven műveit adták elő. Ugyanebben adta első koncertjét a Koninklijk Concertgebouworkest, a Concertgebouw kórusa.

A nagy koncertterem, amely a Grote Zaal nevet viseli (szó szerinti jelentése „nagy csarnok”) közel kétezer ülőhelyet foglal magába. Egyedi tulajdonságai miatt ugyan nem kifejezetten alkalmas az erősítőket alkalmazó zeneművek előadására, mégis adott már itt koncertet a Led Zeppelin, a The Who és a Pink Floyd is, emellett jazzt és más stílusú zenéket is gyakran előadnak benne. Található itt egy kisebb koncertterem is, a Kleine Zall („kis csarnok”), amely a nagyobb mögött helyezkedik el és 473 fő befogadására alkalmas.

Építése idején sokat bajlódtak a megfelelő akusztika kialakításával, mivel ekkor még nem igazán használtak ilyen célokra tudományos módszereket. A későbbi renoválások során, melyek többek között azért voltak szükségesek, mert az épület lekezdett megsüllyedni, kivételes figyelmet fordítottak a kialakított akusztikai viszonyok megtartására.

A Concertgebouw látogatók, zenerajongók nagy tömegeit vonzza minden évben. A „Királyi” címet 2013 áprilisában maga Beatrix királyné adományozta az intézménynek.

(a kép forrása: Hans-Peter Harmsen)

 

?!