Begijnhof, Amszterdam látnivalók

Begijnhof

Begijnhof

Az Amszterdamban található Begijnhof a város legrégebbi beginaudvara. A beginaudvarok olyan udvarszerűen kialakított vallási közösségek voltak a középkori Németalföldön, melyeket városokon belül hoztak létre az itt élő nők, a beginák, azokban lakóházakat, boltokat, kórházakat, műhelyeket építettek. A Begijnhof nagyrészt lakóépületekből áll, melyek mindegyike az UNESCO által védettnek minősített, a világörökség része. A Begijnhof ma otthont ad az Angol Református Templomnak is.

Ez az egyetlen olyan beginaudvar Amszterdamban, amelyet még a középkorban alapítottak és még ma is megtekinthető. Alapításának pontos dátuma ismeretlen, mindössze annyit lehet tudni, hogy az udvart létrehozó beginák 1346-ban még máshol éltek, 1389-ben viszont már említik források a Begijnhofot.

Az udvart eredetileg teljes egészében víz vette körül, egyetlen bejárattal a Beginák utcája (Begijnensteeg) felől. A hagyományos nemesi udvarházaktól az különbözteti meg, hogy nem magánemberek hozták létre, inkább rendházszerűen működött, bár az apácáknál az itt élők jelentősen több szabadságot élveztek az életvitel tekintetében. Bár a beginák szüzességi fogadalmat tettek, és kötelességüknek tartották, hogy megjelenjenek a szentmiséken, bármikor elhagyhatták az udvart és megházasodhattak.

Az udvar magas, az amszterdami városképbe tökéletesen illeszkedő épületekből áll, a 47 lakóház közül 18 továbbra is őrzi a gótikus jellegzetességeket.

Miután a városban elterjedt a reformáció, ez maradt az utolsó római katolikus intézmény – ez is azért maradhatott csak fenn, mert az épületek nem az egyház tulajdonában voltak, hanem a beginák saját tulajdonát képezték. A kápolnát ugyanakkor bezárták és harminc évig üresen állt, míg az angol presbiteriánusok használatba nem vették. Így az Angol Református Templom a XVII. század óta működik itt.

A Begijnhofot történelmi jelentősége, gazdag története miatt ma számos turista keresi fel. Az udvarban ma valamivel több, mint százan élnek.

(a kép forrása: Massimo Catarinella)

 

?!