Tülériák kertje (Jardin des Tuileries), Párizs látnivalók

Tülériák kertje (Jardin des Tuileries)

Tülériák kertje (Jardin des Tuileries)

A napjainkban Jardin des Tuileries, azaz Tuilerák kertje néven ismert terület gyakorlatilag megegyezik a Les Tuileires városrésszel Párizs I. kerületében. Itt állt korábban a számos francia uralkodó által használt Tuilerák palotája, amelyet a kommün idején, 1871-ben gyújtottak fel, majd semmisítettek meg. A kert létesítését 1559-ben határozta el a megözvegyült Medici Katalin királyné, aki a Bastille közelében álló királyi palota helyett újat kívánt emelni magának. A kertet úgy álmodta meg, hogy az szülőhazájára, Firenzére emlékeztesse.

A kert, mely az elmúlt évszázadok során végig Párizs legnagyobbja és legszebbje maradt, számos célt szolgált a különböző uralkodók alatt. Tenyésztettek itt selyemhernyókat, tartottak vadászatokat és hatalmas ünnepségeket a különleges alkalmakkor. Megjelenését több alkalommal átszabták a trónt elfoglaló királyok és királynék ízlése szerint. A francia forradalom idején az itt álló palotában tartották fogva XVI. Lajos királyt, a kert egy részét pedig Marie Antoinette és a Dauphin használták. A király kivégzése után az új köztársaság Nemzeti Kertje lett, sok forradalmi ünnepet tartottak itt. Napóleon később katonai parádékat és ünnepélyeket rendezett itt, de a kerten nem változtatott.

Napjainkban a francia kormány megbízásából azon dolgozik néhány építész, hogy visszaállítsák a kert korai állapotának részleteit. Itt található az Orangerie múzeum és a Jeu de Paume, azaz a Labdaház is. A kertet a turisták szabadon látogathatják, évente sok ezer látogatót vonz.