Szent Kápolna (Sainte-Chapelle), Párizs látnivalók

Szent Kápolna (Sainte-Chapelle)

Szent Kápolna (Sainte-Chapelle)

A Szent Kápolna, eredeti francia nevén a Sainte-Chapelle az egyik leghíresebb párizsi templom, mely a Notre-Dame székesegyház közelében, a Cité-szigeten található. Megépítését IX. Lajos francia király rendelte el, hogy otthont nyújtson egy, a konstantinápolyi császártól megvásárolt töviskoszorúnak, amelyet azonosnak tartottak Jézus Krisztus töviskoronájával. A templom mindössze hét év alatt felépült, ami a XIII. században rendkívül gyorsnak számított, felszentelésére 1248-ben került sor. A kápolna akkoriban a világ egyik legnagyobbja volt, számos más imahely ihletője.

Fennállása során többször is részben leégett, alsó rózsaablakai pedig a XVII. század végén akkor semmisültek meg, amikor a Szajna kilépett medréből.

A templom több szempontból is különleges. Részben azért, mert a középkori építészetben a kétszintes megoldás szinte egyedülálló – a felső szintet, melyet a Szent Keresztnek és Szent Koronának ajánlottak, a király és kísérete használta, az alsón pedig a párizsi méltóságok mondták el imáikat. Emellett híres a felső kápolnában található 15 óriási rózsaablak is, melyek ószövetségi jeleneteket, krisztus életének különböző állomásait, valamint Szent Helénát, Szent Lajost, valamint az Apokalipszist jelenítik meg.

A palota napjainkban az igazságügyi minisztérium udvarán keresztül közelíthető meg, a főváros egyik kedvelt turistalátványossága.

 

?!