Sacré-Coeur de Montmarte, Párizs látnivalók

Sacré-Coeur de Montmarte

Sacré-Coeur de Montmarte

A Sacré-Cœur-székesegyház egy hatalmas, római katolikus templom, amely a francia főváros legmagasabb pontján, a Montmartre-dombon található.

A bazilikát két, a francia-porosz háborúból visszatért párizsi polgár, Hubert Rohault de Fleury és Alexandre Legentil álmodták meg. Szándékuk szerint a templom annak az 58 ezer katonának állít emléket, akik a konfliktusban életüket veszítették. Az építkezést kizárólag adományokból pénzelték, az adományozók nevei a mai napig kőbe vésve találhatóak meg a bazilikánál. A Pauol Abadie tervei alapján meginduló építkezés ugyanakkor nem ment zökkenőmentesen. Bár alapjait már 1875-ben letették, felszentelésére csak 44 év múltán, 1919-ben kerülhetett sor.

A székesegyházon elsősorban a római és bizánci behatások ismerhetőek fel, alaprajza görög keresztet formáz. A város fölé magasodó bazilika méretei maguk is tekintélyt parancsolóak, az öt kupola legnagyobbika 55 méter magas és 16 méter széles. A főbejáratnál Jeanne d’Arc-ot és Szent Lajost formázó bronzszobrok állnak, melyek Hippolyte Lefebvre munkái. Az építkezés helyének kiválasztása nem véletlen, ugyanis a Montmartre a legendák szerint a Mártírok hegye, ahol az első párizsi püspököt, Szent Dénest és több követőjét a III. század végén hitük miatt megölték.

A Szent Szív-bazilika a katonák emlékét őrzi, illetve a konzervatív morális értékek egyfajta szimbólumává vált. Neve arra utal, hogy építői a szeretetet és együttérzést tanító Krisztusban hittek mindenekfelett.