Rodin Múzeum (Musée Rodin), Párizs látnivalók

Rodin Múzeum (Musée Rodin)

Rodin Múzeum (Musée Rodin)

A Musée Rodin 1919-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, hogy bemutassa Auguste Rodin szobrász legkiválóbb alkotásait. Az intézmény elsősorban a művész vagyonából épült fel, aki mindenét a francia állnak adományozta azzal a kitétellel, hogy művei számára állandó múzeumot létesítenek. Egyszerre két helyszínen is kiállítanak, melyek közül az ismertebb a művész korábbi otthonában, a Villa de Brillantsban található Párizs külvárosában, a másik pedig a belvárosi Hôtel Bironban.

A Musée Rodin a fővárosba látogatók egyik kedvelt célpontja, évente mintegy 700 ezren tekintik meg a kiállításokat, melyeken Rodin 6600 szobra, nyolcezer rajza, ugyanennyi régi fényképfelvétel és további hétezer más műalkotás tekinthető meg. Megtalálhatóak itt Vincent van Gogh és Pierre-Auguste Reonir alkotásai is, amelyeket Rodin élete során összegyűjtött és végül szintén az államnak adományozott. Található itt egy Camille Claudel munkáinak szentelt terem is. A gyűjtemény igen színes, mivel Rodin maga is szenvedélyes és szerteágazó érdeklődésű műgyűjtő volt.

Itt találhatóak meg Rodin legjelentősebb, leghíresebb alkotásai, mint a Csók, a Gondolkodó, a Pokol kapuja és a Calais-i polgárok. A legtöbb szobrot a múzeum hatalmas kertjében állítják ki, természetes környezetben.

Ez Párizsban az egyik legjobban megközelíthető múzeum, mivel közvetlenül a Varenne metróállomás közelében áll. Már az állomás platformján is megtekinthető néhány Rodin szobrai közül.