Panthéon, Párizs látnivalók

Panthéon

Panthéon

A Panthéon eredetileg Szent Geonovéva, Párizs védőszentje számára épült templomként, hosszú történelme során azonban többször is megváltozott funkciója. A XV. Lajos király által emeltetett templom építését 1756-ban kezdték meg, a befejezésre azonban csak nem sokkal a francia forradalmat megelőzően kerülhetett sor.

A forradalom során, ellentétben sok más templommal, mint például a Notre Dame, nem rombolták le, hanem úgy döntöttek, hogy a legkiválóbb franciáknak állítanak benne emléket. XIX. században azután Napóleon ismét az egyházra bízta sorsát, majd végül 1885-ben határoztak végső sorsa felől. Ennek megfelelően ma is a francia nemzet nagyjainak temetkezési helyéül, mauzóleumként szolgál. Itt nyugszik többek között Victor Hugo, Emile Zola, a forradalom jelentős alakjai közül Rousseau és Voltaire, valamint több kiemelkedő tudós, matematikus. A Panthéon arról is híres, hogy Léon Focault fizikus itt végezte el híres ingakísérletét, mellyel a Föld forgására keresett bizonyítékot.

2006-ban az Untergunther francia kulturális gerillamozgalom egy éven keresztül azzal foglalatoskodott, hogy titokban megjavították a Panthéon antik óraműveit.

A mauzóleum napjainkban nyitott a nagyközönség számára, a sírok többségét azonban beugró kamrákban, vasrácsokkal védve tárolják, hogy a látogatók ne tegyenek kárt bennük. Kivételt képez ez alól Rousseau sírja, melyből egy kéz nyúlik ki, a felvilágosodás fáklyáját tartva.