Orsay múzeum (Musée d'Orsay), Párizs látnivalók

Orsay múzeum (Musée d'Orsay)

Orsay múzeum (Musée d'Orsay)

A Párizs központjában található Orsay a világ egyik legismertebb múzeuma, amely 1986-ban nyitotta meg kapuit. A Szajna partján található hatalmas épület a XVIII–XIX. század fordulóján épült, korábban a Gare d'Orsay pályaudvarnak adott otthont. A második világháború idejére az elöregedő síneket már csak a városon belüli közlekedés céljára használták, az épület pedig a hadsereg postázójaként működött. Később számos filmet is forgattak itt, például Orson Welles Kafka-adaptációját, A pert. Bár a hetvenes években kis híján lebontották, később műemlékké nyilvánították, majd kitöltendő a Louvre és a Nemzeti Modern Művészeti Múzeum közötti űrt alapítottak itt múzeumot. Az intézmény hatalmas területen, több mint 57 ezer négyzetméteren terül el az Orsay rakparton.

Döntő részben francia képzőművészeti alkotások találhatóak meg itt. Olyan világhíres művészek munkáit tekintheti meg a látogató, mint Vincent van Gogh, Manet, Cézenne, Renoir, Degas, Monet és Sisley. Található itt hat allegorikus bronz szoborcsoport is, melyeket eredetileg az 1878-as párizsi világkiállításra készítettek.

A múzeumban nem csak festmények és szobrok találhatóak, de építészeti, fotográfiai, filmművészeti témájú kiállítások is. A kiállított műtárgyak, alkotások jelentős részét a nyolcvanas években a Louvre-ból, a Jeu de Paume-ból és a Nemzeti Modern Művészeti Múzeumból szállították át ide.