Orangerie Múzeum (Musée de l'Orangerie), Párizs látnivalók

Orangerie Múzeum (Musée de l'Orangerie)

Orangerie Múzeum (Musée de l'Orangerie)

Az Orangerie múzeum Párizsban, a Tuileriák palotájában található. A Place de la Concorde (Egyetértés tere) mellett álló intézményben elsősorban impresszionista és posztimpresszionista műalkotások találhatóak. A legtöbben azért ismerik a nevét, mert Claude Monet híres vízililiom-festményei közül nyolc is itt található meg. A francia kormány még az 1920-as években építtetett két speciálisan erre a célra szánt, ovális termet, ahol a kiállítás a művész halála után néhány hónappal, 1927-ben nyílt meg. 1999-ben a világ minden tájáról érkeztek festmények, így egy kiállítás során a vízililiomok közül hatvan darab gyűlt itt össze.

A múzeumban nem csak Monet remekművei tekinthetőek meg, de számos más világhírű művész munkái is, mint például Paul Cézanne, Henri Matisse, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Alfred Sisley festményei.

Az Orangerie-nek otthont adó épületet még 1852-ben építették, hogy a Tuilerák narancsfáinak otthont adjon. Később civil és katonai raktárként is szolgált, illetve zenei és sporteseményeket is tartottak benne. Számos különféle témájú kiállítást rendeztek itt a XIX. század során, amelyeken megtekinthetőek voltak iparművészeti alkotások, festmények, illetve ritka állatok és növények is. A Szajna partján álló múzeumot az ezredforduló követően teljesen felújították, renoválták, majd 2006-ban nyitották újra. Napjainkban a műkedvelő turisták egyik legkedveltebb célpontja a francia fővárosban.

 

?!