Notre Dame, Párizs látnivalók

Notre Dame

Notre Dame

A Notre Dame székesegyház az egyik leghíresebb, világszerte ismert francia nevezetesség. A gótikus templomot, melynek neve eredetileg azt jelenti, hogy „Miasszonyunk”, 1163-ben kezdték el építeni III. Sándor pápa utasítására. A munkálatok 157 éven keresztül tartottak, így csak 1320-ban készült el teljesen. Jelenlegi formájában 1845 és 1878 között épült újjá, mivel a francia forradalom során majdnem teljesen megsemmisült. A monumentális katedrális mély benyomást gyakorol látogatóira, hatalmas méreteinek és gyönyörű dekorációjának köszönhetően.

A Notre Dame-ot sokszor emlegetik a gótikus építészet egyik legkiemelkedőbb alkotásaként nem csak Franciaországban, de az egész kontinensen. A forradalom során a díszítőelemek nagy részét is elpusztították, a helyreállításnak köszönhetően azonban ma már ismét számos naturalista szobor, vízköpő és gyönyörű festett üveg ablak tárul a látogatók szeme elé. A katedrális alatt található kripták a mai Párizs helyén alapított első település korától kezdve a római koron át napjainkig számtalan építészeti megoldást és leletet mutatnak be.

A templomban számos, a keresztény vallás számára kiemelkedő fontosságú relikvia található, többek között darabok Jézus Krisztus töviskoronájából, a keresztből, melyen megfeszítették és egyet az ehhez használt szögek közül.

A katedrális hosszú történelme során számtalan jelentős eseménynek adott otthont – tartottak itt királyi menyegzőket, itt történt Jeanne d'Arc boldoggá avatása és kanonizációja, a párizsiak itt ünnepelték meg városuk felszabadulását 1944-ben és itt tartották a virrasztást Charles de Gaulle halálkor. Napjainkban is az egyik legfenségesebb európai templom, amely évente látogatók százezreit vonzza.