Montparnasse-torony, Párizs látnivalók

Montparnasse-torony

Montparnasse-torony

A Montparnasse torony Párizs egyik leghíresebb épülete. A felhőkarcoló, mely az azonos nevű városrészben áll, 210 méterre magasodik a főváros fölé, ezzel pedig sokáig annak legmagasabb épülete is volt. Ezt a rekordot 2011-ben a Tour First torony döntötte meg. A Tour Montparnasse ugyanakkor még mindig az Európai Unió 14. legmagasabb épülete.

Az 59 emeletes épületet nagyrészt irodák foglalják el, itt található azonban például a híres le Ciel de Paris étterem is, amely az 56. emeleten működik, legfelül pedig egy teraszt találunk, ahonnan bárki megtekintheti a gyönyörű párizsi látképet. A torony tetejéről, amely mindig nyitva van a nyilvánosság előtt, 40 kilométerre is ellátni, akár az Orly repülőtérről felszálló repülők is szabad szemmel észlelhetőek.

A tornyot a múltban számos alkalommal bírálták, elsősorban azért, mert egyszerű stílusa, monolitikus megjelenése sokak szerint egyáltalán nem illik a Párizs városképbe, elcsúfítja azt. Részben a Montparnasse körül kialakult viták hatására a torony átadása után két évvel Párizs belvárosában betiltották a felhőkarcolók építését – a legtöbb toronyház azóta a La Défense városnegyed üzleti központjában talál helyet magának, amely közigazgatásilag nem része a fővárosnak. Elterjedt párizsi mondás, hogy az épület tetejéről a legszebb a kilátás egész Párizsban, mivel csak innen nem látszik maga a torony.

 

?!