Madeleine-templom (La Madeleine), Párizs látnivalók

Madeleine-templom (La Madeleine)

Madeleine-templom (La Madeleine)

A Medeleine-templom Párizs egyik jelentős emlékmű épülete, amely a Szajna partján található.

A templomot Pierre Alexandre Vignon híres francia építész tervezte meg Napóleon személyes megbízására. A császár 1806-ban, a jénai csatában aratott győzelmét követően rendelte el az építkezést, célja az volt, hogy emléket állítson a francia hadsereg hősiességének. Vignon feladata az volt, hogy befejezze a félkész állapotú Madeleine-templomot, amelynek építése a francia forradalom idején szakadt félbe. Az építész görög mintákat használt fel munkája során, így a neoklasszicista stílusú templomon könnyen felismerhetőek az ókori behatások, elsősorban az 52 darab korinthoszi oszlopon. Az építkezés végül 1842-ben fejeződött be, Vignon halála után 14 évvel.

Bár az építkezés során fontolóra vették, hogy parlamenti épületként vagy bankként használják majd, végül 1845-ben felszentelték, így hivatalosan is templom lett.

Az épület, mely annak idején hatalmasnak hatott, egy nagy bronzkapuval rendelkezik, melyet a tízparancsolatot ábrázoló domborművek borítanak. A templom belső díszítése rendkívül gazdag, Jules Claude Ziegler és más művészek freskói és a számtalan szobor lélegzetelállítóan gyönyörűen hatnak a márvánnyal és arannyal dekorált templomban.

Napjainkban a műemlékké nyilvánított templom ingyenesen látogatható. Megközelítése igen egyszerű, mivel a közvetlen közelében található a három metró által is érintett Madeleine állomás.