Louvre múzeum (Musée du Louvre), Párizs látnivalók

Louvre múzeum (Musée du Louvre)

Louvre múzeum (Musée du Louvre)

A Louvre egész Franciaország egyik leghíresebb létesítménye. A Szajna partján fekvő múzeum Párizs legnagyobbja már több mint két évszázada, és a világ egyik leggazdagabb műtárgygyűjteményével rendelkezik. Nem csak európai művészek alkotásai tekinthetőek itt meg, de egyiptomi, görög, római, iszlám, keleti származású műtárgyak is.

Magát az épületet eredetileg királyi kastélynak építették a XIII. század elején, később vadászházként és erődítményként is használták. Az idők során többször újjáépítették, először gót, majd reneszánsz stílusban. Medici Katalin idején jelentősen kibővítették, valamint ekkor kötötték össze a Tulieriákkal is. Végül a régi Louvre-hoz XIV. Lajos csatolta hozzá az új Louvre-t, így az épület négy szárnya négyzet alakban helyezkedik el. Ezt követően főleg tudósok, művészek, illetve hivatalnokok lakták a királyi udvar elköltözése után. III. Napóleon később renováltatta, egyetlen óriási palotát építtetett belőle. Napjainkra azonban – a Tulieriák palotájának 1871-es pusztulását követően – már csak a pénzügyminisztérium és a híres múzeum található itt.

Külön szót érdemel a Louvre udvarán található hatalmas, jellegzetes üvegpiramis, mely az összeesküvés-elméletek egyik kedvelt tárgya. A piramis építését François Mitterand elnök rendelte el 1983-ben, és egyesek szerint direkt úgy alkották meg, hogy 666 üvegtáblát tartalmazzon, amely a Biblia szerint a Sátán száma. Bár pontos adat nem érhető el arról, valójában hány üvegtáblából áll az építmény, az eltérő információk is megegyeznek abban, hogy 666-nál mindenképpen több darabról van szó.